PR správa Ekonomika

Kryptomeny sú z pohľadu potenciálu tam, kde internet v deväťdesiatych rokoch

PR
6.1.2021 07:10

Predstavte si internet z roku 1990. V tom čase sa celosvetová internetová sieť ešte len rozbiehala s vtedy trúfalou predstavou, že raz budeme prostredníctvom internetu komunikovať rýchlejšie a jednoduchšie než cez telefón. Ten, kto vtedy zainvestoval do internetových spoločností či technológie, sa dnes môže veľmi spokojne usmievať. V súčasnosti sú v podobnej pozícii kryptomeny, ktoré sú len na začiatku svojej cesty.

Kryptomeny sú z pohľadu potenciálu tam, kde internet v deväťdesiatych rokoch
Shutterstock

Predstava o tom, že raz budeme za tovary a služby platiť kryptomenami, znie trochu ako sci-fi. Neznelo však ako sci-fi pred tridsiatimi rokmi aj konštatovanie, že vďaka internetu si dnes vieme na kameru zavolať s kýmkoľvek na celom svete? Preto môže byť investovanie do kryptomien pomyselnou zlatou baňou smerom do budúcna.

Deflácia namiesto inflácie

Pre klasické papierové peniaze či peniaze uložené na účtoch platí, že sú centralizované, a ich množstvo je regulované centrálnou bankou. V Spojených štátoch amerických je to federálna banka FED, v Európskej únii ECB (Európska centrálna banka), v krajinách s vlastnou menou zase miestna centrálna banka. Pre klasické meny ako euro, dolár či libra je typická inflácia. Peniaze časom strácajú svoju hodnotu, pretože v dôsledku zásahov centrálnych bánk sa tlačia nové a nové bankovky. Takýmto spôsobom sa ECB snažila riešiť dlhovú krízu, keď skupovala dlhopisy a stále dodávala do obehu nové a nové peniaze.

V prípade kryptomien je postup odlišný. Kryptomeny sú decentralizované a ich množstvo je pevne dané. V praxi to znamená, že namiesto inflácie nastupuje deflácia. Kryptomena teda časom získava na hodnote. Ak sa o klasických peniazoch hovorí, že je lepšie ich investovať, než „držať pod vankúšom“, keďže ich hodnota časom klesne, v prípade kryptomien platí pravý opak.

sh2-px_0a14036f-5ea1-6d1d.jpg

Atraktívna investičná príležitosť

Nielen pre náročný rok 2020, ale vo všeobecnosti je dobré mať diverzifikované portfólio investícií. Klasickým spôsobom, ako investovať, je nákup nehnuteľností, akcií či podielových fondov. Kryptomeny predstavujú svieži vietor a dobrú možnosť na diverzifikáciu svojho investičného portfólia. Sú založené na technológii blockchain, pod ktorou si môžete predstaviť akúsi verejnú knihu transakcií, ktorá je udržiavaná a aktualizovaná systémami či osobami, ktoré kryptomeny ťažia. Samostatná podstata kryptomeny, čiže kryptografia, prakticky znemožňuje jej zneužitie. Ak sa stretnete s pojmami digitálna mena či virtuálna mena, tak je to len iné pomenovanie pre kryptomenu.

Nakupovať alebo ťažiť?

Sú dva základné spôsoby, ako investovať do kryptomien. Ten ťažší a potom ten ľahší. Ťažším spôsobom je ťažiť kryptomenu. Nejde o ťažbu zlata ako v bani, avšak, ak sa podujmete na ťažbu kryptomeny, počítajte s tým, že budete potrebovať kvalitný počítač s výkonným hardvérom a spotrebujete nesmierne veľa elektrickej energie. Ťaženie kryptomien sa skôr týka firiem či profesionálov než „bežných“ investorov, ktorí sa pohrávajú s myšlienkou digitálnej meny.

Druhým spôsobom je nakupovanie a obchodovanie s kryptomenami na internete. Obľúbenou platformou je eToro, ktorá je možno najpopulárnejšou investičnou platformou vo svete virtuálnych mien. Je to veľký hráč, a raz budeme platformy ako eToro vnímať v takom význame a rozsahu, ako napríklad Microsoft či Apple.

shutterstock_0a14036f-5da7-0abd.jpg

Ako investovať?

Poznáme viac než 1000 kryptomien. Zrejme mediálne najznámejšou je Bitcoin, vôbec prvá kryptomena, ktorá vznikla ešte v roku 2009. Práve Bitcoin spôsobil v roku 2017 doslova ošiaľ, keď jeho hodnota vyletela do závratných výšok a spôsobila aj akúsi menšiu bublinu. Vtedy sa digitálne meny dostali aj do mainstreamu a začalo sa o nich diskutovať aj v médiách či ekonomických časopisoch. Okrem Bitcoinu sú známe virtuálne meny, ako napríklad Ethereum, Litecoin či Ripple. Nejde ani tak skôr o to, do akej meny investovať, ale kde investovať. Na vlastnú päsť je to bez skúseností či praxe prakticky nemožné. Preto je vhodnejšie využiť investičné platformy.

Rôzne investičné platformy

Aj v tejto oblasti existuje slušná konkurencia a potenciálny investor má na výber z rôznych investičných platforiem. Celosvetovo zrejme najrozšírenejšou je spomínaná platforma eToro, kde si dokonca môžete založiť demo účet a vyskúšať si investovanie s virtuálnymi finančnými prostriedkami. Špecialitou eToro je, že môžete sledovať, ako nakupujú najúspešnejší obchodníci a kopírovať ich nákupné správanie. A vedeli ste, že virtuálnymi menami sa zaoberajú vo veľkej miere aj Slováci? Fumbi.network je slovenský start-up, v ktorom investície do virtuálnych mien spravuje investičný algoritmus. Opäť je to teda vhodná platforma aj pre začiatočníkov. Populárnou platformou je estónsky portál Kriptomat.io, kde je možné predávanie, nakupovanie či výmena kryptomien v reálnom čase.

sh1-px_0a140370-5e8b-7013.jpg

Sľubný výhľad smerom do budúcna

Čím sme začali, tým aj skončíme. Najväčším benefitom kryptomien ani tak nie je ich aktuálna hodnota, ale priaznivý výhľad smerom do budúcna. Existujú totiž prognózy a predpoklady, na základe ktorých by hodnota kryptomien mohla v budúcnosti významne rásť a dostať sa do zaujímavých čísiel. Je pravdepodobné, že hodnota kryptomien bude časom rásť, a zrejme do tohto sveta vstúpia aj veľké spoločnosti. V súčasnosti sú kryptomeny stále len na začiatku, s menším počtom menej bonitných investorov. To sa však zmení a zarobia na tom práve tí, ktorí investujú už teraz. Správna investícia nie je o tom, že investujete vtedy, keď to robia všetci. Ale o tom, že už predtým objavíte príležitosť, o ktorej vie len málo ľudí, a tú naplno využijete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok