Chutné jedlo a štúdium. Najstarší človek sveta oslávil 118 rokov

TA3 TASR
2.1.2021 23:31

Japonka Kane Tanakaová, najstarší človek na svete, oslávila v sobotu 118. narodeniny. Informovala o tom webová stránka japantimes.co.jp. Tanakaová sa narodila 2. januára 1903, v ten istý rok, ako bratia Wrightovci podnikli svoj prvý riadený let lietadlom. Spoločnosť Guinnessove svetové rekordy ju uznala za najstaršieho žijúceho človeka na svete v marci 2019, keď mala 116 rokov.

Chutné jedlo a štúdium. Najstarší človek sveta oslávil 118 rokov
TASR /AP

K ľuďom, ktorí sa narodili v ten istý rok, patrí napríklad britský novinár a spisovateľ George Orwell, autor románu 1984 či novely Farma. Žena dosiahla vlani v septembri vo veku 117 rokov a 261 dní aj celojaponský rekord - ako najstarší človek v zaznamenaných dejinách Japonska.

V súčasnosti žije Tanakaová v opatrovateľskom domove v meste Fukuoka na juhozápade Japonska. Narodeniny oslávila spolu s ostatnými jeho obyvateľmi. Podľa vedenia domova sa tešila a vyhlásila: "Potlesk pre každého." Čas trávi väčšinou cvičením, počítaním a hraním doskovej hry Othello nazývanej tiež Reversi. Má veľkú chuť do jedla a obľubuje čokoládu a Coca-Colu, uviedol opatrovateľský domov.

Keď Tanakaová dostala otázku, aké tajomstvo sa skrýva za jej dlhovekosťou, odpovedala: "Jedla som chutné jedlá a študovala som." Dodala, že si dala cieľ dožiť sa 120 rokov. "Situácia je pre pandémiu koronavírusu ťažká, ale Kane je v poriadku," povedal jej 61-ročný vnuk Eidži a doplnil: "Som šťastný, že sa každý deň dobre zabáva."

Témy: obydlie Japonsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok