Nechceli sme odísť. Premiérka túži po návrate Škótska do EÚ

TA3 TASR
2.1.2021 20:15

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová predstaviteľom Európskej únie odkázala, že Škótsko "dúfa", že sa čoskoro do EÚ vráti ako samostatná krajina. "Nechceli sme odísť a dúfame, že sa k vám čoskoro pripojíme ako rovnocenný partner," napísala Sturgeonová v liste zverejnenom na oficiálnej stránke vládnej Škótskej národnej strany.

Nechceli sme odísť. Premiérka túži po návrate Škótska do EÚ
SITA/AP (ilu)

Premiérka pripomenula hospodárske a spoločenské následky pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a dodala, že Škótsko v tom istom čase postihli i dôsledky odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Obyvatelia Spojeného kráľovstva v júni 2016 v referende rozhodli o vystúpení z EÚ. Premiérka v liste pripomína, že väčšina ľudí v Škótsku vtedy hlasovala za zotrvanie v EÚ.

"Teraz musíme proti svoje vôli čeliť tvrdému brexitu v najhoršom možnom čase uprostred pandémie a hospodárskeho úpadku," napísala. To podľa nej prinesie krátkodobé narušenia a vytvorí i dlhodobé bariéry. Sturgeonová pripomenula, že Škótsko má v rámci Spojeného kráľovstva vlastnú vládu a parlament, školský a právny systém, i právomoci v oblasti zdravotníctva a životného prostredia.

Nemá však kontrolu nad zahraničnou politikou - čo sa prejavilo i v súvislosti s brexitom. Škóti v referende v roku 2014 odmietli nezávislosť v pomere 55 ku 45 percentám. Sturgeonová sa usiluje dosiahnuť ďalšie referendum. To však musí najskôr odsúhlasiť britská vláda v Londýne.

Väčšina obyvateľov Škótska podľa premiérky nezávislosť tejto krajiny podporuje. "Myšlienka škótskej nezávislosti nikdy nebola o separatizme. Je to skôr o práve ľudí rozhodnúť sa vytvoriť vládu, ktorá najviac vyhovuje ich potrebám," napísala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok