Tribunál rozhodol o treste pre vulgárneho a rasistického Nastaseho

TA3 SITA
7.2.2018 14:48

Nezávislý tribunál znížil tresty pre rumunskú tenisovú legendu Iliu Nastaseho o osem mesiacov za nevhodné komentáre a správanie sa počas domáceho stretnutia jeho fedcupového tímu s britskými tenistkami v play-off o II. svetovú skupinu.

Tribunál rozhodol o treste pre vulgárneho a rasistického Nastaseho
SITA/AP

Medzinárodná tenisová federácia v júli 2017 uvalila na Nastaseho zákaz pôsobenia vo všetkých oficiálnych individuálnych i tímových súťažiach ITF od 23. apríla 2017 do 31. decembra 2020. Zároveň sa stal nežiaducou osobou na vstup či udelenie akreditácie na podujatia ITF do 31. decembra 2018. Iné ako grandslamové turnaje, resp. podujatia nižšej štatutárnej hodnoty však nespadajú pod jurisdikciu ITF.

Dištanc sa netýka turnajov ATP a WTA. Okrem toho dostal Rumun pokutu 10 000 dolárov. Už v apríli ho dočasne suspendovali do doriešenia incidentov počas domáceho stretnutia jeho tímu s britskými tenistkami v play-off o II. svetovú skupinu Fed Cup. Fedcupový kapitán sa proti trestom odvolal a tie znížil nezávislý tribunál o osem mesiacov. Nastase však musí zaplatiť dvojnásobnú pokutu - 20 000 USD.

Nastase mal najprv poznámky s rasistickým podtónom na adresu Američanky Sereny Williamsovej a jej tehotenstva. Neskôr opakovane vynadal novinárke, ktorá o tom referovala. Okrem toho sa viackrát značne sexisticky vtieral do priazne vydatej a gravidnej kapitánke Britiek Anne Keothavongovej a všetko zavŕšil tým, že počas duelu ju aj jednotku hostiek Johannu Kontovú počastoval vulgarizmami.

Britská tenistka sa rozplakala a zamierila do šatne, približne 20 minút sa nehralo. Publikum upokojovala prostredníctvom mikrofónu na tribúne domáca hviezda Simona Halepová. Nastaseho na príkaz rozhodcov vyviedli z areálu klubu IDU, funkciu prevzala Monica Niculescová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok