Zemetrasenie v Chorvátsku zabíjalo, cítili ho aj na Slovensku

TA3 TASR SITA
29.12.2020 12:46

Silné zemetrasenie so silou 6,3 alebo 6,2 stupňa zasiahlo územie neďaleko chorvátskej metropoly Záhreb. Informujú o tom miestne médiá. Hlásia rozsiahle materiálne škody i dve obete. Otrasy cítili aj v Maďarsku a zem sa triasla aj na Slovensku - zaznamenali to naši diváci vo viacerých mestách.

Zranení aj materiálne škody

Zemetrasenie udrelo v Chorvátsku tesne popoludní. Správy hovoria o veľkých materiálnych škodách na budovách, o zranených aj obetiach. Jednou z obetí zemetrasenia má byť 12-ročné dievča, ktoré zahynulo v meste Petrinja. Spod sutín v rovnakom meste vytiahli živého muža a malého chlapca. Tí v čase zemetrasenia sedeli v zaparkovanom aute vedľa budovy, ktorá nevydržala záchvevy zeme. Oboch previezli do nemocnice. Do spomenutej Petrinje niekoľko minút po zemetrasení nasadili príslušníkov chorvátskej armády.

Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke desať kilometrov v okolí mesta. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia, píše agentúra AP, ktorá pripomína, že túto istú oblasť zasiahlo v pondelok zemetrasenie s magnitúdou 5,2. 

Otrasy cítili aj v SR, ktorá leží stovky kilometrov na sever. TA3 sa ozvala diváčka z hlavného mesta, ktorá spolu s ďalšími ľuďmi cítila "chvenie a pohyb vecí v miestnosti." Otrasy hlásia obyvatelia viacerých mestských častí Bratislavy, ale aj Nitry, Trnavy, Trenčína, Serede, Topoľčian, Veľkého Krtíša, Komárna, Nových Zámkov či Šamorína.

Triasli sa kľúče, stromčeky i lustre

"Hlásenia sú z vyšších poschodí," uviedol Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi. Viacerí Bratislavčania opísali svoje zážitky na sociálnej sieti. "O 12.21 sa normálne hýbal celý náš 12-poschodový dom v Petržalke. Dosť nepríjemný zážitok," napísala Katarína. Obyvatelia zasiahnutých mestských častí zaznamenali najmä pohyb kľúčov vo dverách, trasenie žalúzií, lustrov či ozdôb na stromčekoch.

"Vyliala sa trochu voda z akvária, domáce zvieratá nereagovali," priblížila Barbora. Viacerí tiež opisovali chvenie gauča či postele. "Najprv vyskočil pes a začal kňučať. Potom začali šušťať žalúzie a trochu sa pohol luster a stromček. A ja som mala pocit, že ma sediacu na gauči berie do boku," dodala Kristína.

U nás škody nezaznamenali

Hasiči doteraz v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali v Bratislavskom samosprávnom kraji žiadne škody ani zranené osoby, potvrdili z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. 

"Operačné stredisko KR HaZZ v Bratislave zaznamenalo mierne zvýšený počet volaní od občanov," spresnili.

Policajný zbor prostredníctvom oficiálneho konta na Facebooku informoval, že na núdzovej linke 158 prijal niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Neboli však hlásené žiadne škody.

Omnoho silnejšie ako na jar

Chorvátsky seizmológ Krešimir Kuk označil zemetrasenie v jeho krajine za "mimoriadne silné", omnoho silnejšie ako to, ktoré zasiahlo Záhreb a okolité oblasti počas jari. Upozornil ľudí, aby sa z dôvodu možných následných otrasov vyhýbali starším budovám náchylnejším na zrútenie a dočasne sa presťahovali do novších častí mesta.

Rovnakú oblasť Chorvátska zasiahlo zemetrasenie aj v pondelok. Bolo však o čosi slabšie - s magnitúdom 5,2.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok