Neschopný, alebo obetoval ľudí. Raši kritizuje Krajčího pre doplatky

TA3 SITA
29.12.2020 11:26

Podpredseda strany Hlas - sociálna demokracia Richard Raši vyzval ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby zasiahol do zverejneného katalogizačného zoznamu a zmenil stanovené výšky doplatkov pri niektorých liekoch. Podľa exministra zdravotníctva je totiž jeho právomoc rozhodovať o podobe kategorizácie a korigovať neadekvátne doplatky.

"Minister to vie ale buď je neschopný, alebo to urobil naschvál a obetoval ľudí," vyhlásil Raši. Reagoval tak najmä na už medializovaný prípad pacientov po cievnej mozgovej príhode a pacientov s fibriláciou predsiení liečených na riedenie krvi tzv. novými antikoagulanciami, ktorým by mali stúpnuť doplatky od 30 eur do 80 eur.

Exminister kritizoval aj fakt, že parlament tento rok nerokoval o novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, ktorou sa mali zrušiť doplatky za lieky pre ťažko zdravotne postihnutých, deti do šiestich rokov a dôchodcov. "Seniori a pacienti sa stali pre túto vládu terčom, do ktorého usilovne a bolestivo triafa," tvrdí Raši. Žiadne nulové doplatky teda podľa neho od začiatku roka 2021 nebudú.

Exminister pritom nechcel polemizovať, prečo bola novela z rokovania parlamentu stiahnutá. Zdôraznil ale, že legislatíva bola komplikovaná a nebolo jasné, kto by mal vôbec na takýto benefit nárok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok