Prítomnosť nakazených vyvolala pobúrenie. Fico hovorí o fašizme

TA3 TASR
28.12.2020 13:28

Zvolanie schôdze parlamentu vyvolalo rozporuplné reakcie. Šéf Smeru-SD Robert Fico hovorí o fašizme. Podľa lídra Hlasu Petra Pellegriniho by mal hlavný hygienik zvážiť zotrvanie vo funkcii. Zmenu vyhlášky umožňujúcu rokovať aj pozitívnym poslancom kritizujú aj niektorí koaliční zákonodarcovia.

Ohrozovanie zdravia ľudí

Fico vyzval poslancov pozitívnych na Covid-19, aby nešli na mimoriadnu schôdzu. Dopúšťajú sa podľa neho trestného činu šírenia nebezpečnej a nákazlivej ľudskej choroby. Očakáva, že to koaličným poslancom a vláde vysvetlí aj generálny prokurátor a hovorí o fašistických praktikách vlády.

"Je evidentné, že na túto schôdzu prídu niektorí vládni poslanci, ktorí buď sú pozitívni na COVID-19, alebo sa stretli s nejakými osobami, ktoré boli identifikované ako osoby pozitívne na túto nebezpečnú chorobu," povedal Fico. Uviedol, že poslancov Smeru-SD pôvodne ešte v nedeľu požiadal, aby na schôdzu nešli, z politických dôvodov. "Sme presvedčení, že vláda potrebuje núdzový stav najmä na obmedzovanie základných ľudských práv," ozrejmil. Teraz však ide podľa neho o ohrozovanie zdravia ľudí.

Nakazení poslanci boli od ostatných oddelení fóliou a mali zabezpečený samostatný vchod. Bokom boli aj zákonodarcovia, ktorí sú v karanténe pre kontakt s pozitívnou osobu. Hlasovanie v takýchto podmienkach kritizujú Smer aj Hlas. Zmena vyhlášky sa nepozdáva ani niektorým koaličným poslancom zo strany Za ľudí.

Fico tvrdí, že poslancom, ktorí prídu do NR SR pozitívni na Covid-19, hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov, pretože ide o trestný čin šírenia nebezpečnej a nákazlivej ľudskej choroby. Očakáva, že generálny prokurátor vysvetlí koalícii, že obyčajnou vyhláškou hygienika nemôže obchádzať trestnoprávnu zodpovednosť poslancov.

Vyhláškou hlavného hygienika nie je podľa podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu možné zbaviť poslancov trestnoprávnej zodpovednosti. Blaha zároveň uviedol, že núdzový stav je predlžovaný pre to, aby boli ľudia oberaní o ich ústavné práva, nemohli protestovať a aby mohla vláda robiť verejné obstarávania bez súťaže. Tiež, aby mohli byť šikanovaní lekári a zdravotníci.

Pellegrini poslal odkaz Mikasovi

Nezaradení poslanci okolo expremiéra a lídra strany Hlas-SD Petra Pellegriniho na hlasovanie neprišli. V súvislosti s mimoriadnou schôdzou a výnimkou hlavného hygienika SR pre účasť poslancov hovorí expremiér o papalášizme. Hlavný hygienik Ján Mikas by mal podľa Pellegriniho zvážiť zotrvanie vo funkcii.

"Nesúhlasíme s predlžovaním núdzového stavu, vláda mala za 90 dní dostatok času, aby zaviedla opatrenia proti koronavírusu. A mala aj dostatok času na to, aby o nich ľudí presvedčila a ukázala, že ide príkladom v ich dodržiavaní. A nie v papalášskom obchádzaní pravidiel, ktorého sme dennodenne svedkami," uviedol expremiér. Podotkol, že koalícia zrejme opäť nemala dostatok poslancov potrebných na schválenie ústavnej novely zákona o bezpečnosti štátu, ktorá má vyriešiť otázku predlžovania núdzového stavu. Preto podľa neho využila hlavného hygienika, ktorý vyhláškou umožnil prísť do parlamentu aj poslancom pozitívnym na ochorenie Covid-19.

Pýta sa, ako chcú vládni politici, aby ľudia rešpektovali ich nariadenia, ak ich sami porušujú. Mrzí ho, že papalášizmus vlády podporuje aj hlavný hygienik. "Ján Mikas už svojimi krokmi prekročil čiaru, ktorá delí odborníkov od politikov. A mal by zvážiť svoj odchod z funkcie, ktorá má a musí byť výlučne odborná," zdôraznil.

Podľa Pellegriniho je pochopiteľné, že ako prvého zaočkovali dlhoročného zdravotníka Vladimíra Krčméryho, či prezidentku Zuzanu Čaputovú. Kritizuje ale "okázalé očkovanie" ďalších koaličných predstaviteľov. Hovorí, že obmedzené množstvo vakcín by sa malo v prvom rade využiť na rizikové skupiny zdravotníkov či dôchodcov.

Matovič sa ohradil

"Nejde vám o zdravie ľudí, nejde vám o ich životy. Sú vám ukradnutí. Chcete sa len sebecky zachrániť pred ťažkou rukou spravodlivosti... ale netešte sa predčasne, ľudia nie sú hlúpi," reagoval na vyjadrenia Pellegriniho, Fica či na tlačovú besedu Ľuboša Blahu premiér Igor Matovič.

Vyhláška hlavného hygienika SR od nedele večer umožňuje prezidentke, ministrom, poslancom parlamentu či generálnemu prokurátorovi po novom pracovať aj v prípade pozitívneho testu na ochorenie Covid-19 či kontaktu s pozitívne testovaným.

Prácu môžu vykonávať, ak by absenciou na pracovisku vážne ohrozili zabezpečenie chodu štátu alebo riešenie mimoriadnych úloh. Podmienkou je, aby nemali klinické príznaky ochorenia, nosili respirátory FFP2, používali rukavice, dezinfekciu či obmedzili pohyb na pracovisku. Zmena sa týka aj predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR, verejnej ochrankyne práv a predsedu Ústavného súdu SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok