Predbežnú pobrexitovú dohodu schválili štáty EÚ jednohlasne

TA3 TASR
28.12.2020 12:33

Členské štáty Európskej únie jednohlasne schválili predbežnú pobrexitovú obchodnú dohodu so Spojeným kráľovstvom.

Dohoda bola schválená na úrovni veľvyslancov 27 členských štátov EÚ (COREPER). Tí v pondelok predstavili súhlas svojich národných vlád s tým, aby obchodná dohoda, ktorú sa podarilo uzavrieť v prvý vianočný deň 24.12. začala platiť od 1. januára. Informáciu potvrdil hovorca Rady EÚ. Tento krok umožní, aby obchod bez používania ciel a obchodných bariér medzi euroblokom a Britániou pokračoval aj po Novom roku, keď Spojené kráľovstvo opustí jednotný trh Európskej únie.

Dohoda o budúcom partnerstve, ktorá zahŕňa aj obchodné kontakty, nadobudne platnosť až po odsúhlasení britským parlamentom a Európskym parlamentom. Európski zákonodarcovia však upozornili, že nie je dostatok času, aby do konca tohto roka podrobne preskúmali uzavretú dohodu prostredníctvom jednotlivých pracovných výborov a odobrili ju na plenárnom hlasovaní.

Europarlament sa k dohode vyjadrí až v januári - predseda EP David Sassoli však zdôraznil, že poslanci predbežnú pobrexitovú obchodnú dohodu podporia, aby zabránili chaosu, ktorému by ináč mohli čeliť občania a podniky EÚ a Spojeného kráľovstva.

Britský premiér Boris Johnson označil predbežnú pobrexitovú dohodu za "nový východiskový bod pre budovanie vzťahov s Úniou". Povedal to v telefonickom rozhovore s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok