Štart najsilnejšej rakety nebol bezchybný. Časť z nej sa zrútila

TA3 ČTK
7.2.2018 10:22

Dva stupne, ktoré sa po štarte oddelili od rakety súkromnej spoločnosti SpaceX Falcon Heavy, úspešne pristáli v areáli Mysu Caneveral. Tretí však miesto určené na pristátie minul a zrútil sa do Atlantického oceánu. Na tlačovej konferencii to uviedol zakladateľ SpaceX Elon Musk. Najsilnejší raketový nosič súčasnosti Falcon Heavy odštartoval svoj testovací let z Floridy.

Po štarte sa od rakety oddelili tri prvé stupne. Dva pomocné, ktoré už predtým boli použité, bezpečne pristáli zhruba po ôsmich minútach v areáli Mysu Caneveral. Nový centrálny stupeň, ktorý sa oddelil neskôr, mal pristáť na plošine v Atlantickom oceáne asi 500 km vzdialenej od Floridy. Podľa Muska sa však zrútil rýchlosťou okolo 480 km za hodinu do oceánu.

Napriek tejto strate vyjadril Musk nadšenie z úspešného štartu rakety a bezproblémového pristátia dvoch zvyšných stupňov. Sledovať simultánne pristávanie stupňov na Myse Caneveral bolo podľa jeho slov asi najvzrušujúcejšou vecou, akú kedy zažil.

"Mal som pred očami scénu gigantickej explózie na štartovacej ploche," priblížil Musk svoje rozpoloženie pred štartom rakety. "Našťastie sa to však nestalo." Musk dodal, že "bláznivé veci sa stávajú skutočnosťou."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok