Spravodlivý medzi národmi. Zomrel cenený slovenský profesor

TA3 TASR
25.12.2020 16:59

Vo veku nedožitých 100 rokov zomrel univerzitný profesor, historik, pedagóg, publicista a držiteľ ocenenia Spravodlivý medzi národmi Ladislav Tajták. Informovala o tom jeho dcéra Cecília Marinová. Tajták bol od roku 1968 vedúcim Katedry dejín Filozofickej fakulty UPJŠ v Prešove a stál na jej čele až do jej zlúčenia s Katedrou histórie Pedagogickej fakulty UPJŠ v Prešove v roku 1978.

Spravodlivý medzi národmi. Zomrel cenený slovenský profesor
TASR/Milan Kapusta (ilu)

V neskoršom veku pôsobil okrem iného aj ako emeritný profesor na Inštitúte histórie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. "Predmetom jeho vedeckovýskumnej práce sa stali národné dejiny obdobia novoveku. Dominantnými boli dejiny východného Slovenska na prelome 19. a 20. storočia, ktoré zasadzoval do celoslovenského kontextu. Venoval sa národnopolitickým a sociálnoekonomickým aspektom dejín tohto regiónu v uvedenom období, skúmal dejiny slovenských miest, ale pozornosť sústredil aj na historiografické a kultúrne problémy," približuje Matica slovenská na svojej webovej stránke.

Bol tajomníkom a predsedom, neskôr podpredsedom východoslovenskej odbočky Slovenskej historickej spoločnosti, členom výboru Slovenskej historickej spoločnosti, Československej historickej spoločnosti, členom edičných rád odborných vedeckých časopisov a zborníkov. Pracoval v komisii pre Slovákov v zahraničí pri Matici slovenskej.

Ladislav Tajták je držiteľom mnohých významných ocenení. V roku 1993 mu bolo udelené izraelské vyznamenanie Spravodlivý medzi národmi za pomoc pri záchrane Židov pred deportáciami. Udelená mu bola tiež cena Daniela Rapanta za celoživotné dielo v oblasti historických vied, či zlatá medaila pri príležitosti 50. výročia založenia UPJŠ za celoživotnú vedeckú a pedagogickú činnosť v oblasti histórie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok