Parlament schválil nové podmienky udeľovania investičnej pomoci

TA3 SITA
6.2.2018 18:04

Poslanci Národnej rady definitívne schválili zákon o regionálnej investičnej pomoci.

Reagujú na moderné trendy

Ministerstvo hospodárstva novou legislatívou v oblasti poskytovania investičných stimulov podľa slov ministra Petra Žigu reaguje na moderné trendy globálneho vývoja, ako je automatizácia, robotizácia, budovanie dodávateľských reťazcov, a s tým spojená vyššia pridaná hodnota priemyslu. Nový zákon by mal podľa ministra operatívnejšie reagovať aj na zmeny na trhu práce a možnosti investorov.

K zásadným zmenám pri poskytovaní investičnej pomoci oproti súčasnosti patrí vypustenie požiadavky tvorby pracovných miest v priemyselnej výrobe. V oblasti technologických centier a centier podnikových služieb nahrádza podmienku zamestnania podielu vysokoškolsky vzdelaných ľudí podmienka vyplácania vyšších ako priemerných miezd v danom okrese. Výraznou zmenou je taktiež modifikácia podmienky realizovania investičného zámeru na jednom mieste.

Ministerstvo hospodárstva chce novelou zákona v prvom rade tlačiť na nových investorov, aby investovali na severe, východe a juhu Slovenska. „Druhý základný bod je, že sa budeme snažiť ponúkať investorom, ktorí prídu na Slovensko investovať, nie kešové peniaze ale skôr daňové úľavy a budeme ich tlačiť do toho, aby investovali do technológií s vyššou pridanou hodnotou,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga.

Sprísni hodnotenie zámerov

Návrh zákona ďalej prináša sprísnenie hodnotenia investičných zámerov, sprehľadnenie podmienok poskytnutia investičnej pomoci, sprísnenie podmienok ich plnenia a presné definovanie krokov orgánov štátnej správy v prípade zistenia ich porušenia. Poskytovanie investičnej pomoc sa má hodnotiť pravidelne na ročnej báze formou ex post analýzy.

Vďaka novému zákonu by sa malo prejsť od plošnej podpory vzniku pracovných miest k adresnej podpore znižovania regionálnych rozdielov a zvyšovania konkurencieschopnosti ekonomiky určením priorít predovšetkým v oblasti výskumu a vývoja, moderných technológií a investícií s vyššou pridanou hodnotou.

Smerujú k nákupu technológií

Po novom budú podporené aj investície, ktoré neprinášajú vytvorenie nových pracovných miest, ale smerujú do nákupu nových technológií. Podľa nového zákona by mali byť zvýhodnené investície malých a stredných podnikov. Mala by sa odbúrať náročná administratíva, zvýšiť kontrola, ako aj transparentnosť celého procesu.

Ak budú chcieť investori investovať na Slovensku, podľa nového zákona budú musieť splniť náročnejšie podmienky. V prípade priamej dotácie bude musieť investor podstatne viac investovať a svoju investíciu umiestniť v najmenej rozvinutých regiónoch. V rozvinutých regiónoch, kde je nezamestnanosť nízka, získajú investori priamu pomoc len v prípade, že investujú do výskumu a vývoja. Štát sa bude zameriavať najmä na poskytovanie daňových úľav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok