Dôchodok musí mať strop, vyhlásil Danko po prijatí petície

TA3 TASR
6.2.2018 16:05

Parlament by sa mal zaoberať návrhom, aby ľudia mohli odísť skôr do dôchodku. Odborový zväz KOVO odovzdal v utorok predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) petičné hárky so 126.015 podpismi. V petícii zväz žiada vytvorenie podmienok pre skorší odchod do dôchodku napríklad pre ľudí vykonávajúcich rizikové práce.

Chcú zmeniť systém

Na to, aby sa parlament mohol zaoberať podnetom občanov, je potrebné vyzbierať 100.000 podpisov. OZ KOVO v utorok odovzdalo v parlamente 7272 kusov petičných hárkov. "Ľudia nevedia, kedy pôjdu do dôchodku, preto chceme zastropovať vek odchodu do dôchodku na 64 rokov. Bol by to jeden z najnižších stropov v rámci Európy, ale zároveň chceme aj zavedenie preddôchodku," priblížil zámer petície na tlačovej konferencii v parlamente predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Cieľom petície OZ KOVO je zmena súčasného dôchodkového systému, a to hlavne snaha zastaviť predlžovanie veku odchodu do penzie a vytvorenie možnosti pre skorší odchod do dôchodku bez krátenia jeho výšky. "Rokovali sme aj s ďalšími predstaviteľmi vládnej koalície, s premiérom a takisto chce podporiť túto časť nášho návrhu. Boli by sme radi, aby to bol ústavný zákon, aby sa schválil v takej forme, aby sa zákon nemenil každú chvíľu, aby sme mali istotu v sociálnom systéme," uviedol Machyna.

Zväz navrhuje umožniť skorší odchod do dôchodku aj pri náročnejších pracovných pozíciách, napríklad pre ľudí vykonávajúcich rizikové práce s bezprostredným ohrozením zdravia či vo viaczmennej prevádzke tak, aby im skorší odchod do dôchodku nespôsobil krátenie dôchodkovej dávky. "My sme sa dohodli, že ak by náhodou neprešla petícia v nejakej podobe, tak sme pripravení zbierať ďalšie podpisy pod referendum. Sme presvedčení, že by sme to zvládli," avizoval Machyna.

V SNS má podporu

Predseda parlamentu uviedol, že ciele petície podporuje. "Myšlienka OZ KOVO má absolútnu podporu mňa ako predsedu Národnej rady SR. Je nesporné, že zastropovanie odchodu do dôchodkového veku musí mať zelenú," skonštatoval Danko s tým, že túto myšlienku podporuje aj poslanecký klub SNS.

"Vyspelé svety rozlišujú medzi odchodom do dôchodku muža a ženy. U žien by sme mali brať do úvahy materstvo a počet detí. V rámci našej diskusie som inicioval aj zamyslenie sa nad kratším vekom a stropovaním pre ženy, samozrejme, ale pri zachovaní rovnakých práv mužov a žien," dodal Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok