Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Reactive Video synchronizuje pohyby pre výučbu Tai-či

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa chce človek naučiť z inštruktážneho videa nejaké fyzické zručnosti, ako je džudo alebo jóga, môže byť pre neho frustrujúce, že nedokáže držať krok s akciami na obrazovke. Nový prehrávací systém Reactive video však dokáže spomaliť videá tak, aby zodpovedali rýchlosti cvičenia divákov.

Systém je vyvíjaný v spolupráci medzi britskou Lancasterskou univerzitou, kalifornskou Stanfordskou univerzitou a výskumným centrom FX Palo Alto Laboratory. Z pohľadu hardvéru je jeho hlavnou súčasťou modul snímania pohybu Microsoft Kinect. Špeciálny softvér potom pomocou výstupu z tohto zariadenia nepretržite sleduje polohy lakťov, kolien, rúk, paží, bokov a nôh diváka. Tieto údaje sa používajú na vytvorenie jeho animovaného modelu v reálnom čase, ktorý je podobný človeku.

Ten istý softvér na „sledovanie kostry“ sa tiež používa na analýzu videa pred začiatkom relácie a vytvorenie podobného animovaného modelu inštruktora na obrazovke. Ako náhle sa relácia začne, systém porovná zaznamenané pohyby modelu inštruktora so zodpovedajúcimi pohybmi modelu diváka v reálnom čase.

Prehrávací systém Reactive Video sa používa na výučbu Tai-či.

Pretože inštruktor vykonáva určitú akciu, algoritmy pravdepodobnosti približne určujú, ako dlho bude divákovi trvať to isté cvičenie. Video sa potom automaticky spomalí, aby inštruktor príliš nepredbehol diváka. Navyše sa dá táto technológia použiť aj na už existujúce inštruktážne videá, ktoré neboli natočené alebo upravené žiadnym konkrétnym spôsobom.

Vedci tvrdia, že pre niektorých ľudí môže byť udržanie tempa zložité, najmä keď sa učia niečo nové, alebo ide o starších ľudí či ľudí so zníženou pohyblivosťou. Tiež neustála nutnosť pozastaviť, pretočiť a prehrať video môže byť frustrujúca a naruší sústredenie sa na cviky. Nový systém tieto problémy prekonáva tým, že sa video automaticky upravuje tak, aby sa prehrávalo v tempe používateľa, čo môže byť menej stresujúci a výhodnejší spôsob učenia sa.