Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová forenzná technológia rýchlo určí, či sú krvavé škvrny ľudské

Nová forenzná technológia rýchlo určí, či sú krvavé škvrny ľudské
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď auto zrazí v noci niečo, čo prechádza cez cestu v tmavom prostredí vidieka, môže byť pre vodiča občas ťažké povedať, či išlo o osobu alebo zviera. Alebo môže len klamať a povedať, že to bolo to druhé. Nový prístroj na analýzu krvi by však mohol spoznať rozdiel priamo na mieste.

Profesor Igor Lednev z univerity v Albany hovorí, že „väčšina súčasných techník používaných na rozlišovanie medzi ľudskou a zvieracou krvou sa nedá vykonať na mieste činu a často vedie tiež k zničeniu vzorky“. Vďaka jeho výskumu však môže namiesto toho „ponúknuť nedeštruktívny spôsob, ako otestovať škvrny krvi, ktoré zostali na nárazníku auta podozrivého, a okamžite zodpovedať otázku jej pôvodu“.

Nová metóda využíva stlmenú totálnu reflexiu Fourierovej transformácie-infračervenej spektroskopie (označovaná ako ATR FT-IR), ktorá súvisí s bežne používanou Ramanovou spektroskopiou. Posledná uvedená technika využíva laserové svetlo, ktoré posvieti na vzorku. Molekuly v tomto materiáli vibrujú v odozve a jedinečným spôsobom rozptyľujú svetlo. Preto sa analýzou tohto rozptýleného svetla dá zistiť, ktoré usvedčujúce chemikálie sú vo vzorke.

Profesor Igor Lednev s prenosným Ramanovým spektrometrom. Zariadenie, ktoré vytvoril má pravdepodobne podobnú formu.

Technika ATR FT-IR je podobná, aj keď je založená na tom, ako molekuly absorbujú svetlo. V spolupráci s doktorandskou študentkou chémie Ewelinou Mistek-Morabitovou použil Lednev túto technológiu na analýzu 15 vzoriek ľudskej suchej krvi, spolu s celkovo 89 vzorkami krvi mačiek, psov, králikov, koní, kráv, ošípaných, vačice a mývalov. Keď boli údaje zo vzoriek analyzované pomocou softvéru, ktorý bol trénovaný na rozpoznávanie podpisu ATR FT-IR v ľudskej krvi, vedci dokázali so 100-percentnou presnosťou rozlíšiť medzi ľudskou a nehumánnou vzorkou.

Tím v súčasnosti spolupracuje s Newyorským štátnym policajným kriminálnym laboratórnym systémom na začlenení tejto technológie do prenosného vreckového zariadenia, ktoré by sa mohlo dať použiť pri vyšetrovaní trestných činov. Hoci technológia v súčasnosti neidentifikuje, z ktorých živočíšnych druhov vzorka krvi pochádza, môže sa to pri ďalšom vývoji zmeniť.