V hlavnom meste Haiti sa prudko zvýšil počet prípadov cholery

TASR
11.10.2011 06:33

V haitskom hlavnom meste Port-au-Prince sa v ostatných týždňoch strojnásobil počet prípadov cholery. V noci na dnes to oznámil zástupca šéfa misie Lekárov bez hraníc (MSF) Pascale Zintzen.

V hlavnom meste Haiti sa prudko zvýšil počet prípadov cholery

Zintzen dodal, že štyri strediská v oblasti Port-au-Prince v ostatnom čase ošetrovali týždenne až 850 nových prípadov týždenne, pričom pred mesiacom to bolo približne 250 prípadov.

Nárast sa zväčša pripisuje druhému obdobiu dažďov, ktoré prispievajú k nekontrolovanému šíreniu ochoreniav preplnenom meste, ktoré v januári 2010 postihlo ničivé zemetrasenie.

Napriek nárastu, týždenná bilancia ešte ani z ďaleka nedosahuje úroveň z minulého novembra, keď epidémia, ktorá sa objavila pred rokom, zaznamenala prvý vrchol. Vtedy lekári za týždeň ošetrili 4600 pacientov, v máji tohto roku to bolo asi 2300 týždenne.

Na Haiti do minulého roka choleru nezaznamenali. Predpokladá sa, že chorobu do krajiny priniesli nepálski vojaci mierovej jednotky OSN. Epidémia si podľa haitských zdravotníckych úradov vyžiadala viac ako 6200 mŕtvych a chorobou sa nakazilo takmer 440.000 ďalších.

Choleru spôsobuje baktéria, ktorá vyvoláva silné hnačky. Šíri sa kontaminovanou vodou alebo potravinami. Choroba sa dá relatívne ľahko liečiť v prípade, že nakazení dostanú pomoc včas. Chudoba v Haiti však obyvateľom sťažuje vyhľadanie pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok