Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smart basketbalový kôš sa zmenší a zvýši, keď sa zlepšíte v hre

Smart basketbalový kôš sa zmenší a zvýši, keď sa zlepšíte v hre
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri tréningu akéhokoľvek druhu fyzickej úlohy je dôležité neustále si zvyšovať výzvy a zlepšovať svoje schopnosti. To je aj myšlienka nového adaptívneho basketbalového koša, ktorý sa bude posúvať do výšky a zmenšovať svoj priemer, keď používatelia do neho nahádžu viac striel.

Prístroj vytvoril tím výskumníkov z Laboratória počítačovej vedy a umelej inteligencie v MIT. Je to súčasť väčšieho projektu, ktorý je zameraný na vývoj nástrojov na zmenu tvaru, ktoré sa prispôsobujú, aby pomohli zlepšiť výkonnosť ich používateľov. Medzi ďalšie príklady patrí bicykel so sťahovacími tréningovými kolesami a remienok na ruku, ktorý mení formu, aby golfistom pomohol držať ruky narovnané.

Vo svojej súčasnej inkarnácii obsahuje basketbalový kôš v zadnej časti dosky piezoelektrický snímač tlaku a elektrický spínač v samotnej obruči. Tie detegujú všetky prípady, v ktorých lopta dopadne na zadnú dosku alebo prepadne sieťou upevnenou na obruči. Na prepojenom počítači sú používatelia odmenení pol bodom zakaždým, keď lopta urobí prvú vec, a celým bodom zakaždým, keď sa podarí dať kôš.

Ako náhle priemerné skóre používateľa dosiahne v priebehu štyroch výstrelov najmenej 0,75 bodu, motorická obruč podobná svokre na hadici zmenší svoj priemer a o niečo vyššie sa zdvihne nad zem. Tento proces sa opakuje stále dokola, pričom obruč sa postupne zmenšovala a zvyšovala, keď sa používateľom podarilo lepšie triafať koše.

Inteligentný basketbalový kôš sa zvyšuje a zmenšuje svoj priemer, keď sa používateľ zlepšuje v hre.

Nastavenie je možné použiť aj v bežnom statickom režime alebo v manuálnom režime, v ktorom sa používatelia sami rozhodnú, kedy kôš zdvihnú a zmenšia. Počas laboratórnych testov sa však zistilo, že dobrovoľníci zaznamenali väčší nárast výkonu pri použití obruče v predvolenom auto-adaptívnom nastavení.

Toto zistenie údajne naznačuje, že ľudia spravidla nie sú takí dobrí v hodnotení svojej súčasnej úrovne zručností, a majú tendenciu sami seba nedostatočne alebo nadmerne vyzývať. Naopak, auto-adaptívna technológia je určená na udržanie „optimálneho bodu výzvy“, v ktorom úloha nie je ani príliš ľahká, ani príliš ťažká.

Keď sa inteligentný basketbalový kôš a podobné zariadenia vyvinú ďalej, mohli by ich používať ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť profesionálnych trénerov. Pridaním ďalších senzorov, vrátane kamier, by systém mohol sledovať a prispôsobovať sa širšej škále zručností, okrem jednoduchého posúdenia schopnosti používateľa dostať loptu cez kôš.

Inteligentný basketbalový kôš sa zvyšuje a zmenšuje svoj priemer, keď sa používateľ zlepšuje v hre.