Zákaz vychádzania príde skôr. Ako budeme fungovať cez sviatky?

TA3 TASR SITA
16.12.2020 16:23

Pandemická situácia na Slovensku je doteraz najhoršia a nemocnice sa kriticky plnia. Vláda v tejto súvislosti schválila uznesenie, ktorým sa sprísnia protipandemické opatrenia. O tom, ako budeme fungovať počas sviatkov, informovali po rokovaní členovia vlády.

Vláda sa zhodla

"Všetci členovia vlády sa zhodli, že zákaz vychádzania sa začne už v sobotu 19. decembra 2020," oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Pôvodne sa rátalo s 21. decembrom, ale situácia si vyžiadala ráznejšie kroky. V sobotu sa tak zavrú všetky obchody okrem tých s nevyhnutnými potrebami. Podľa ministra zdravotníctva zákaz silným spôsobom apeluje na zodpovednosť ľudí v našej krajine. "Zákaz vychádzania začína platiť 19. decembra o 5:00 hod. ráno a z tohto zákazu vychádzania platia niektoré výnimky," oznámil podpredseda vlády Štefan Holý.

Výnimky sa týkajú napríklad ciest za rodinou, do zamestnania, nevyhnutných nákupov alebo návštev lekára či lekárne. Povolený je nákup pohonných hmôt či cesta na poštu a výdajné miesto internetových a iných obchodov. Cestovanie obmedzené nebude.

Zákaz vychádzania začína platiť 19. decembra o 5:00 hod. ráno. Cestovanie obmedzené nebude.

Kostoly i lyžiarske strediská budú môcť byť otvorené aj počas zákazu vychádzania, cesta na bohoslužbu pritom spadá pod výnimku zo zákazu vychádzania a je na jednotlivých regionálnych hygienikoch, či v danom regióne budú môcť byť kostoly otvorené a koľko v nich môže byť ľudí. Lyžiarske strediská môžu byť otvorené, lebo patria k individuálnym športom v exteriéri.

Domácnosti v "bubline"

Krajčí oznámil, že počas sviatkov sa bude môcť stretnúť jedna domácnosť maximálne s jednou ďalšou domácnosťou. Dôvodom je, aby nedošlo k miešaniu ľudí. Pred vytvorením takýchto „bublín“ dvoch domácností by mali ľudia dodržiavať určitý čas samoizoláciu, alebo sa pred stretnutím pretestovať.

"Chcem poprosiť občanov o strpenie, je to ich ochrana. Vláda to nerobí s radosťou, ale robí to, čo je politicky zodpovedné a nevyhnutné," povedal na tlačovej konferecii šéf diplomacie Ivan Korčok s tým, aby si občania premysleli nevyhnutnosť cestovať mimo svojho bydliska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok