Auto Elona Muska letí k Marsu, najsilnejšia raketa odštartovala

TA3 ČTK
6.2.2018 08:35

Mnohí boli skeptickí, ale Elonovi Muskovi, ktorý stojí za firmami Tesla a SpaceX, sa to podarilo. Jeho raketa Falcon Heavy, ktorá momentálne nemá konkurenciu, vzlietla aj s miliardovým červeným automobilom na palube. Cieľ? Obletí Slnko a zamieri k Marsu.

Prekonáva legendu

Falcon Heavy americkej súkromnej spoločnosti Elona Muska sa považuje na najsilnejší raketový nosič súčasnosti. Falcon heavy vychádza z upraveného nosiča Falcon 9, na rozdiel od neho má v ale prvom stupni trojnásobok motorov, konkrétne ich je 27. Neprehliadnuteľné sú tiež dva pomocné vzletové raketové stupne, takzvané boostery, ktoré tiež vznikli úpravou rakety Falcon 9.

Podľa zverejnených parametrov bude raketa schopná dopraviť na nízku oběžnú dráhu až 64-tonový náklad. Pre porovnanie, legendárny americký Saturn V, ktorý sa stal najsilnejším nosičom histórie, dokázal na nízku obežnú dráhu dopraviť 140 ton nákladu a Falcon 9 v najsilnejšej verzii dokáže vyniesť necelých 23 ton.

Štart novej rakety, ktorý je ďalším krokom k pilotovaným vesmírnym expedíciám, je mimoriadny aj vďaka tomu, že SpaceX sa pokúsi o návrat všetkých troch stupňov nosnej rakety. Pristátie prvého stupňa, ktorý môže byť využitý pre ďalšie štarty, sa pre SpaceX stalo prakticky rutinnou záležitosťou, teraz ale letové stredisko bude koordinovať súčasné dosadnutie hneď troch takýchto stupňov. Dva z nich majú pristáť priamo v areáli vesmírneho strediska a tretí na plošine v Atlantickom oceáne.

Pieseň v nekonečnej slučke

Musk na Instagrame zverejnil aj fotografiu nákladu rakety, ktorým je jeho elektromobil Tesla Roadster s postavou hviezdneho muža Starmana. Starman je odkazom na rovnomennú pieseň Davida Bowieho. Musk už predtým oznámil, že počas letu bude v Tesle hrať Bowieho skladba Space Oddity. To vyvolalo špekulácie užívateľov Twitteru či nebude auto vybavené solárnym panelom, aby bolo možné zaistiť dostatok energie na prehrávanie skladby v nekonečnej slučke.

snimka_7f000001-0071-8be1.png

Musk uviedol, že automobil bude vesmírom putovať miliardy rokov. V rozhovore so svojimi fanúšikmi však súhlasili, že prípadní záujemcovia o vozidlo si ho môžu v budúcnosti vyzdvihnúť, ak to dokážu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok