Belgická prokurátorka žiada pre Abdeslama 20-ročný trest za mrežami

TA3 TASR
5.2.2018 18:24

Belgická federálna prokuratúra žiada pre Salaha Abdeslama a Sofiena Ayariho trest vo výške 20 rokov, kvôli nelegálnemu držaniu zbraní a prestrelke s políciou v bruselskej štvrti Forest z 15. marca 2016, ktorá mala teroristické pozadie. Proces bude pokračovať vo štvrtok, keď sa k slovu dostane obhajoba.

Nedôveryhodná výpoveď

Televízna stanica RTBF v pondelok uviedla, že federálna prokurátorka Kathleen Grosjeanová v pondelok vo svojej záverečnej reči na bruselskom trestnom súde poukázala na to, že konanie oboch obvinených spadá pod článok 137, čo znamená teroristická vražda.

V prípade Abdeslama, ktorý je z hľadiska zákona recidivistom, to znamená maximálny trest 20 rokov pobytu za mrežami. Grosjeanová pri opise prestrelky na ulici Dries zdôraznila, že nemohlo ísť iba o jedného strelca, ktorý strieľal na osemčlennú belgicko-francúzsku jednotku policajtov, pričom štyroch z nich zranil. Obvinený Ayari pred súdom tvrdil, že týmto strelcom bol Mohamed Belkaid, ktorý zahynul pri prestrelke. Prokuratúra jeho tvrdenie označila za nedôveryhodné, upozornila, že sa strieľalo z dvoch útočných pušiek, ktoré treba pri streľbe držať oboma rukami, a za druhého strelca označila Ayariho.

Prísne bezpečnostné podmienky

Okrem toho sú z hľadiska prokuratúry spolupáchateľmi útoku na policajtov všetci tí, ktorí sa nachádzali v dome počas prestrelky, vrátane Abdeslama. Išlo o ich vedomé konanie.

Prokuratúra sa odvolala aj na video náhodného svedka, ktoré potvrdilo, že z uvedeného domu zadným vchodom utiekli dvaja muži a jeden so zbraňou v ruke. Útočná zbraň bola následne objavená v jednom zo susedných domov, bola na nej objavená Ayariho stopa DNA a expertíza potvrdila, že sa zo zbrane strieľalo. Prokurátorka preto súd požiadala o maximálny trest vo výške 20 rokov za mrežami, z toho dve tretiny výkonu trestu (13 rokov) za prísnych bezpečnostných podmienok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok