Schválili pandemický rozpočet pravdy, záchrany a zodpovednosti

TA3 TASR
9.12.2020 11:22

Poslanci parlamentu schválili zákon roka, teda štátny rozpočet na budúci rok, ktorý minister financií nazval "rozpočtom pravdy". Za bolo 92 poslancov. Pred hlasovaním sa v pléne odohral menší incident. Šéf ĽSNS Marian Kotleba, ktorému odobrali slovo, zablokoval rečnícky pult.

Výrazne ovplyvnený pandémiou

Parlament schválil zákon roka, teda návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Spolu s ním vzal na vedomie rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky. Zahlasovalo zaň 91 poslancov, jeden sa zdržal, proti prijatiu bolo 49 zo 141 prítomných zákonodarcov. 

Rozpočet je výrazne ovplyvnený zúriacou pandémiou. Predpokladaný deficit je až 7,4 % HDP, dlh Slovenska stúpne na 65 %.

K dispozícii bude menej peňazí

Ako uviedol ešte pred hlasovaním v parlamente minister financií Eduard Heger, v rozpočte na nadchádzajúce obdobie bude menej peňazí, ako to bolo rok predtým. Napriek tomu sa však zvyšovali niektoré výdavky. Situácia je ťažká pre pokles príjmov, ale aj pre "klamstvá" predchádzajúcej vlády.

"Po mnohých rokoch sme do tohto pléna pred vás priniesli rozpočet pravdy. Po mnohých rokoch sme priniesli rozpočet, v ktorom nepodhodnocujeme žiadne výdavky a nenafukujeme žiadne príjmy,"
vyhlásil Heger.

Rozpočet označil aj ako rozpočet záchrany a zodpovednosti. "Na jednej strane máme veľký prepad príjmov a je to až rádovo 2,2 miliardy eur, čiže po mnohých rokoch bude v rozpočte menej peňazí, ako tomu bolo rok predtým," poznamenal s tým, že napriek tomu sa zvyšujú v jednotlivých kapitolách výdavky. Pripomenul, že sa zavádzajú aj nové prvky vyhodnocovania výdavkov, väčší dôraz sa má klásť na hodnotu za peniaze.

Dofinancovanie klamstiev minulosti

Heger vyčíslil, že koronakríza spôsobila v budúcom roku výpadok príjmov 2,2 miliardy eur. Zároveň podľa neho bolo potrebné dofinancovať "klamstvá" predchádzajúcej vlády v podobnej výške, a to 2,1 miliardy eur. Heger podotkol, že vláda konsoliduje hlavne na sebe, celková konsolidácia predstavuje 1,2 miliardy eur.

Opatrenia vlády v objeme 950 miliónov eur zároveň podľa neho odrážajú sociálne cítenie vlády, ale aj zvýšenie kapitoly vzdelávania, zvýšenie výdavkov na zdravotníctvo či viac peňazí na cesty prvej triedy. Dôležitou časťou rozpočtu je podľa ministra zjednodušovanie daňového systému. Skonštatoval, že sa začalo s "čistením" rôznych daňových výnimiek. "V skutočnosti nemali vplyv na rozpočet, boli len takým pozlátkom," dodal Heger.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel vykázal Mariana Kotlebu z rokovacej sály po tom, ako blokoval rečnícky pult. V treťom čítaní k návrhu rozpočtu na budúci rok sa prihlásil do rozpravy. Premiér Igor Matovič opustil svoje miesto, čo spustilo vlnu kritiky zo strany Kotlebu. Šéf ĽSNS potom zablokoval rečnícky pult v pléne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok