Novinky zo sveta cestovania: Na hraniciach budú nové pravidlá

TA3, CK Satur, Roberta Gregorová
5.12.2020 23:49

Donovaly a Jasná otvorili lyžiarsku sezónu. Rakúsko plánuje lyžovačky iba pre miestnych. Upravil sa aj zoznam zelených krajín. Pozrite si prehľad najdôležitejších noviniek zo sveta cestovania za uplynulé dni.

Novinky zo sveta cestovania: Na hraniciach budú nové pravidlá
CK Satur

Od pondelka sa sprísni režim na hraniciach.  Negatívnym výsledkom testu sa budú musieť preukazovať už aj pendleri. Potrebovať budú antigénový alebo PCR test nie starší ako dva týždne. Antigénové testy na prechod hranice nemusia byť iba zo Slovenska, ale z ktorejkoľvek krajiny EÚ, ako to je aj pri PCR testoch. Negatívnym výsledkom testu sa na hraniciach budú musieť preukázať aj študenti a cezhraniční pracovníci. Výnimku však majú vodiči nákladnej a autobusovej dopravy.

chalety-exterier-2019-11-5dc29398b8659_c0a80401-0d8c-1f15.jpg

lyžiarskych strediskách na Slovensku sa rozhodne až budúci týždeň. Donovaly a Jasná zatiaľ otvorili lyžiarsku sezónu. Lyžiarske strediska v Česku otvoria 18. decembra. Rakúsko plánuje zjazdovky sprístupniť 24. decembra. Týkať sa to ale bude iba miestnych. Zahraniční turisti prakticky nemajú šancu, lebo všetky okolité krajiny sú na červenom zozname a po príchode do Rakúska by ich čakala povinná karanténa. Na zatvorení lyžiarskych stredísk počas sviatkov naopak trvajú Taliansko, Francúzsko a Nemecko.

prava-oznacit-cfranzgerdl-npht-moelltaler-gletscher-1_0a140370-0dd9-8f85.jpg

Česku uvoľnili opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Opäť otvorili všetky obchody a reštaurácie. Takisto skončil zákaz nočného vychádzania. Uvoľňovanie sa týka aj hromadných podujatí. Vonku sa môže stretnúť až 50 ľudí, vo vnútri desať.

Rakúsko začalo s hromadným testovaním. Na rozdiel od Slovenska je ale dobrovoľné a tí, ktorí sa ho nezúčastnia, nebudú nijako postihovaní. Ako prví ho absolvujú učitelia a zamestnanci materských škôl. Od pondelka potom začnú v krajine testovať policajtov. Krajina začne zároveň od budúceho týždňa uvoľňovať prísne opatrenia. V pondelok sa znova otvoria škôlky, školy, obchody, či kaderníctva.

Maďarsko predĺžilo kontroly na hraniciach. Krajina nariadila kontrolu štátnych hraníc prvého septembra. Opatrenie sa odvtedy už raz predĺžilo a malo platiť do konca novembra. Vláda teraz rozhodla, že kontroly budú pokračovať až do konca januára budúceho roka.

Vianoce v Taliansku budú sprevádzať výrazné obmedzenia. Vláda počas sviatkov zakáže obyvateľom cestovať medzi jednotlivými regiónmi. Znamená to, že väčšina Talianov nemôže ísť na hory alebo navštíviť príbuzných. S určitými obmedzeniami počas Vianoc musia rátať aj obyvatelia Španielska. K spoločnému stolu si totiž bude môcť sadnúť najviac 10 ľudí. Od 23. decembra do 6. januára nebudú možné presuny medzi jednotlivými autonómnymi oblasťami s výnimkou ciest za rodinou a z vážnych osobných dôvodov.

Veľká Británia ako prvá krajina na svete schválila celoplošné použitie vakcíny proti ochoreniu covid-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer a nemeckej firmy BioNTech. Hromadne má byť v krajine dostupná od budúceho týždňa. Britské úrady si zatiaľ objednali 40 miliónov dávok očkovacej látky, čo stačí pre 20 miliónov ľudí, keďže každý musí dostať dve dávky vakcíny s trojtýždňovým odstupom.

Americká spoločnosť Moderna ukončila záverečné testy vakcíny proti koronavírusu. Tá preukázala 94 percentnú účinnosť. Očkovacia látka by tak po látke spoločností Pfizer a BioNTech mohla byť druhou, ktorá dostane povolenie na distribúciu už tento rok.

Očkovanie proti koronavírusu bude vo Francúzsku zadarmo pre všetkých. Už v januári by ho malo dostať milión najviac ohrozených ľudí a to najmä seniori a ľudia v domovoch dôchodcov. Prezident Emmanuel Macron už predtým oznámil, že očkovanie nebude povinné.

Menej rizikové krajiny od 26. novembra 2020

Krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové a pre ktoré pri návrate do SR platí voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie v domácom prostredí a testovania na COVID-19:

Austrália, Čínska ľudová republika, Fínsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland, Singapur, Taiwan

 

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI ZO SVETA CESTOVANIA VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok