Situácia sa začína zhoršovať. Upresnili pravidlá na hraniciach

TA3 TASR SITA
4.12.2020 18:59

Pandemická situácia na Slovensku sa začína zhoršovať. Upozornil na to minister zdravotníctva Marek Krajčí po rokovaní pandemickej komisie. Hlavný hygienik Ján Mikas dodal, že tzv. pendleri budú od budúceho týždňa na hraniciach potrebovať antigénový alebo PCR test, ktorý nie je starší ako 14 dní.

Stúpajú počty ventilovaných pacientov

Situácia v nemocniciach sa mierne zhoršuje, stúpajú počty hospitalizácií a ventilovaných pacientov. "Vývoj hospitácií v nemocniciach a ventilovaných pacientov je z dlhodobého hľadiska stabilizovaný, avšak musím povedať, že som čakal, že to bude viac klesať. Neklesá to, začína to postupne stúpať, čo je veľmi znepokojivé," konštatoval šéf rezortu zdravotníctva.

Pendlerom, ktorí sa budú musieť na hraniciach od pondelka preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom, nie starším ako 14 dní, budú uznávať aj test vykonaný v zahraničí.

V poslednom období podľa Krajčího stúpajú aj počty zdravotníckeho personálu na karanténnej PN, aktuálne je v karanténe 2 221 zdravotníckych pracovníkov. Neklesajú ani úmrtia na COVID-19, na Slovensku evidujeme približne 30 úmrtí denne. Poukázal na to, že ak by sa Slovensko riadilo novým semaforom, v piatich regiónoch by podľa návrhu mal byť tvrdý tzv. lockdown. Avizoval, že semafor predstaví po doplnení ostatnými rezortmi.

Minister tiež informoval, že situácia v Európe je aktuálne najhoršia v Chorvátsku, Slovinsku a Litve. Krivky počtov pozitívnych prípadov sa v Česku, Rakúsku a Poľsku zlomili a klesajú. Situácia je na Slovensku spomedzi našich susedov najlepšia, čo sa týka počtu pozitívnych prípadov, vývoj sa však začína zhoršovať. Najvýraznejšie sa situácia zhoršila v Bratislavskom kraji, kde oproti minulému týždňu počty nových prípadov stúpli o 71 percent.

Otázka lyžovačiek zostáva otvorená

Pendlerom, ktorí sa budú musieť na hraniciach od pondelka preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom, nie starším ako 14 dní, budú uznávať aj test vykonaný v zahraničí. Vyhlášku bude v pondelok Úrad verejného zdravotníctva SR aktualizovať. Vykonaný test však musí byť certifikovaný na území Európskej únie. Deti podľa jeho slov zatiaľ testy nepotrebujú.

Téma fungovania lyžiarskych stredísk na Slovensku nie je podľa hlavného hygienika Jána Mikasa uzavretá. Avizoval, že konzílium odborníkov si cez víkend naštuduje plán rezortu dopravy o pravidlách pre strediská a počas budúceho týždňa sa pokúsi pripraviť taký, ktorý by sa dal použiť v súčasnej situácii. Zároveň potvrdil, že lyžovanie nie je v súčasnosti obmedzené vyhláškou ÚVZ. Avizoval však, že podmienky bude treba upraviť.

Pripomenul, že aj v súčasnosti platia opatrenia v ubytovacích zariadeniach. Systém dovoleniek v lyžiarskych strediskách a vytvorenie "bubliny", aby boli návštevníci v bezpečí, bude podľa jeho slov ešte len predmetom diskusie. "Momentálne neexistujú žiadne obmedzenia alebo nariadenia, ktoré by obmedzovali prevádzku lyžiarskych stredísk," potvrdil už skôr šéf rezortu dopravy Andrej Doležal s tým, že jediný, kto to dokáže obmedziť, je hlavný hygienik. Napríklad lyžiarske stredisko na Donovaloch otvorilo v piatok lyžiarsku sezónu.

Cieľom rezortu dopravy je nechať otvorené strediská, ale za sprísnených podmienok. Od pandemickej komisie minister očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny. Komisia má odporúčací charakter pre krízový štáb, respektíve vládu.

"Momentálne neexistujú žiadne obmedzenia alebo nariadenia, ktoré by obmedzovali prevádzku lyžiarskych stredísk,"potvrdil už skôr šéf rezortu dopravy Andrej Doležal s tým, že jediný, kto to dokáže obmedziť, je hlavný hygienik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok