SaS predstavila svoj plán obnovy, nechýba v ňom odvodový bonus

TA3 TASR SITA
4.12.2020 13:32

Koaličná strana SaS predstavila svoju verziu Plánu obnovy a odolnosti SR. Kladie dôraz na efektívnosť, a to vo všetkých oblastiach. Uviedli to predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík a europoslanec Eugen Jurzyca.

Ako príklad efektívnosti spomenul Jurzyca opatrenie z oblasti zelenej ekonomiky, pri ktorom by európske peniaze mal dostať ten, kto eliminuje jednu tonu oxidu uhličitého z ovzdušia. V pláne SaS nechýba ani Sulíkov odvodový bonus.

Sulík ho označil za najlepší a najviac prepracovaný materiál k tejto téme. "Je to základný, pozičný dokument našej strany," povedal minister hospodárstva. Ako doplnil europoslanec Eugen Jurzyca, Slovensko má zatiaľ z Európskej únie vyčlenených 5,8 mld. eur. "Tieto peniaze môžu byť spásou, ale aj prekliatím," skonštatoval. Je preto podľa neho mimoriadne dôležité, aby sa z nich nepodporili "zombie" firmy a projekty, ale práve naopak, iba zdravé spoločnosti a životaschopné projekty.

Strana pritom nezverejnila svoje priority, podľa Jurzycu však kladú dôraz najmä na štrukturálne reformy. Spomenul aj zmeny, ktoré často stroskotajú na politickej nevôli a odporu "zdola", ako napríklad spájanie malých obcí alebo škôl. Sulík označil za svoju srdcovku odvodový bonus, Jurzyca zase fiškálnu decentralizáciu alebo slobodu odpisovania. Celková suma predstavených zmien je asi o 2 mld. eur vyššia, ako aktuálne vyčlenené zdroje pre Slovensko.

Celková suma predstavených zmien je asi o 2 mld. eur vyššia, ako aktuálne vyčlenené zdroje pre Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok