Veľký i Malý Fero spoznali tresty v prípade korumpovania sudcov

TA3 TASR SITA
4.12.2020 10:21

Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil Františka Tótha alias Veľkého Fera na trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou päť rokov a peňažný trest 100.000 eur. Tresty vymerali aj ostatným z tento kauzy.

Vínní sú všetci piati

V kauze korupcie na žilinských súdoch ŠTS uznal za vinných všetkých piatich obžalovaných. Trojici obžalovaných, a to konkrétne Františkovi Tóthovi známemu ako Veľký Fero, Ľubošovi Mahdoňovi a Františkovi Salingerovi známemu ako Malý Fero uložil súd podmienečné tresty.

V prípade Antona Bajdíka súd uložil súhrnný nepodmienečný trest v dĺžke tri roky, keďže obžalovaný si už odpykáva trest v inom prípade. Patrikovi Murzovi súd uložil finančný trest. Pätica sa na predošlom pojednávaní 20. novembra priznala k trestným činom prijímania úplatku a podplácania.

Rozhodnutia o prepustení i oslobodení

Tóth a Mahdoň čelili v tomto prípade obžalobe pre trestné činy prijímania úplatku a zvyšní obžalovaní obžalobe z podplácania. Podľa prokuratúry Veľký Fero a Mahdoň vo viacerých prípadoch preberali finančné dary v hodnote tisícov až desaťtisícov eur, ktoré neskôr poskytovali sudcom žilinských súdov.

Tí mali za finančné čiastky ovplyvniť rozhodnutia v prejednávaných veciach. Išlo napríklad o rozhodnutia o prepustení z väzby, o podmienečnom prepustení z výkonu trestu a tiež zabezpečenie oslobodenia spod obžaloby. Sudcovia, ktorí podľa policajného vyšetrovania finančné čiastky preberali, sú stíhaní v rámci akcie Plevel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok