Vyplaťte ľuďom v školách odmeny, žiada Gröhling. Peniaze vraj pošlú

TA3 SITA
4.12.2020 10:26

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling vyzval zriaďovateľov škôl, aby vyplatili zamestnancom odmeny, financie na ich pokrytie im totiž čoskoro prídu. Ministerstvo školstva pre zamestnancov škôl a školských zariadení poslalo odmeny v hodnote 11 miliónov eur.

Vyplaťte ľuďom v školách odmeny, žiada Gröhling. Peniaze vraj pošlú
SITA/Alexandra Čunderlíková

Symbolické poďakovanie

Ako informoval minister vo svojom profile na sociálnej sieti, ide o peniaze získané úsporami a škrtmi v rezorte tak, aby vyčlenili čo najvyššiu možnú sumu. Dodal, že ide o symbolické poďakovanie za náročné obdobie, ktoré majú zamestnanci v školách za sebou. Šéf rezortu zároveň uviedol, že od budúceho roka by chceli presadiť zmenu zákona tak, aby vedeli poslať odmeny všetkým zamestnancom školstva.

Odmeny dostanú zamestnanci v školách, v ktorých sa vzdelávanie chápe ako sústavná príprava na povolanie. Teda bežné aj špeciálne základné a stredné školy. Odmenení budú aj zamestnanci škôl a školských zariadení, ktoré patria do pôsobnosti okresných úradov. Gröhling priblížil, že sú medzi nimi aj diagnostické a reedukačné centrá, liečebno-výchovné sanatória, špeciálne materské školy a všetky zariadenia zriaďované okresným úradom, ktoré sú tak financované cez prenesený výkon.

Výzva pre obce i mestá

Minister vysvetlil, že zo zákona vedia dať odmeny iba zamestnancom v prenesených kompetenciách, čiže tým, ktorí sú financovaní zo štátneho rozpočtu. Zamestnancom v originálnych kompetenciách, ktorých financuje obec či mesto peniaze poskytnúť nevedia, keďže to dokáže len zriaďovateľ. Preto vyzval zamestnávateľov, zriaďovateľov, primátorov a starostov, aby odmeny vyplatili už teraz, keďže financie prídu čoskoro.

„Touto cestou vyzývam starostov, primátorov a zriaďovateľov, aby takto odmenili aj zamestnancov v materských školách, základných umeleckých školách a školských zariadeniach, ktoré zriaďujú,“ napísal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok