Návrh na vládnu a parlamentnú kontrolu prokuratúry vyvolal kritiku

TA3 TASR
3.12.2020 15:25

Poslanec Alojz Baránik navrhuje, aby verejnú kontrolu nad činnosťou prokuratúry vykonávali parlament a vláda alebo v jej mene člen vlády. K navrhovaným zmenám v ústave podal pozmeňujúci návrh, ktorým by chcel riešiť novú definíciu prokuratúry. O jeho návrhu má hovoriť koaličná rada.

Návrh na vládnu a parlamentnú kontrolu prokuratúry vyvolal kritiku
SITA/Alexandra Čunderlíková

Ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú Baránik o tomto návrhu vopred informoval, potvrdil Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti. "Rokovali sme o tom aj s pánom Baránikom. Máme výhrady. Verím, že si na koaličnej rade ujasníme postoj k tomuto pozmeňujúcemu návrhu," povedal šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Doplnil, že koaličná rada má rokovať o všetkých navrhovaných zmenách v ústave.

Hnutie OĽANO si chce Baránikov návrh prebrať na klube a následne svoj postoj odprezentovať s koaličnými partnermi, skonštatoval šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga potvrdil, že o Baránikovom návrhu má hovoriť koaličná rada.

O reforme justície a ústavných zmenách rokuje od štvrtkového rána parlament. Do diskusie je písomne prihlásených viacero poslancov. Plénum tak o návrhu pravdepodobne nestihne vo štvrtok hlasovať.

Zmena ústavného postavenia prokuratúry pozmeňujúcim návrhom v druhom čítaní, bez širšej diskusie odbornej verejnosti a prejednania v Ústavnoprávnom výbore NR SR je neakceptovateľná, bezprecedentná a predstavuje podkopávanie základných princípov fungovania právneho štátu. V súvislosti s návrhom Alojza Baránika to konštatuje Rada prokurátorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok