Polícia udrela v sídle Penty a zadržala Haščáka. Dobehla ho Gorila

TA3 TASR SITA
1.12.2020 16:39

V petržalskom sídle finančnej skupiny Penta zasiahli kukláči. Tí obsadili horné poschodia budovy. Neskôr v sprievode ozbrojencov prišiel na miesto aj šéf skupiny Jaroslav Haščák, ktorý čelí obvineniu z korupcie. Penta reagovala, že zásah bol neprimeranou a neopodstatnenou demonštráciou sily.

Zasiahli policajti so samopalmi

Haščáka predvolali na výsluch do budovy policajného prezídia na Račianskej ulici. „Vyšetrovateľ ho zadržal a obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti,” napísali Aktuality.

V bratislavskom Digital Parku, kde sídli finančná skupina Penta, zasiahli policajti ozbrojení samopalmi. Zásah policajtov konkrétne prebehol na šiestom a siedmom poschodí, kde sídlia partneri Penty, vrátane šéfa Jaroslava Haščáka.

Haščák bol kľúčovou postavou megakauzy Gorila a jeho meno sa objavilo aj v súvislosti s kauzou Kuciak či nahrávkami Mariana Kočnera. Spis Gorila sa na verejnosti objavil v decembri 2011, jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z prostredia finančných skupín. Za autora spisu je považovaný bývalý príslušník SIS Peter Holúbek. Od roku 2012 na prípade pracuje špeciálny vyšetrovací tím.

Polícia aktuálny zásah nekomentovala, odkázala na Úrad špeciálnej prokuratúry.

Zásah považujú za neopodstatnený

Na policajný zásah a obvinenie Haščáka reagovala v stanovisku aj finančná skupina Penta. Stanovisko zaslal jej hovorca Martin Danko.

"Policajný zásah v priestoroch našej firmy, ako aj vznesenie obvinenia voči spolumajiteľovi Penty J.Haščákovi považujeme za neopodstatnené a neprimerané. Jaroslav Haščák sa dnes zúčastnil plánovaného výsluchu, ktorý sa mal týkať vyšetrovania približne päť rokov starého podozrenia z trestnej činnosti z údajného nelegálneho obchodovania s nahrávkami z kauzy Gorila. Po skončení tohto výsluchu bolo J.Haščákovi vznesené obvinenie. V tejto záležitosti, ako aj počas viac ako 8 rokov trvajúceho vyšetrovania kauzy Gorila, poskytoval Jaroslav Haščák vždy plnú súčinnosť. Zásadne odmieta akékoľvek nelegálne konanie v súvislosti s aktivitami bývalého príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša. Podnikne všetky právne kroky na svoju ochranu. Dnešný zásah ozbrojených príslušníkov polície v priestoroch skupiny Penta považujeme za neprimeranú a neopodstatnenú demonštráciu sily," uviedol Danko v stanovisku.

Mikulec odmietol politickú objednávku

Predseda vlády Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že mafia je len tak silná, ako slabý je štát. Gorila, Marian Kočner, obchody so štátom a šedá zóna biznisu a politiky sa podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej spájajú s postavou zadržaného finančníka Jaroslava Haščáka. Ako ďalej napísala vo svojom profile na sociálnej sieti, je podľa nej dnes aj napriek zložitej a neľahkej dobe možné vidieť, že ak má polícia rozviazané ruky, koná aj voči doteraz nedotknuteľným osobám.

Vo veci zásahu v Pente si treba počkať na výsledky vyšetrovania. Po rokovaní ústredného krízového štábu to povedal minister vnútra Roman Mikulec. Zdôraznil, že viac detailov nemá, pretože bol na ÚKŠ. "Prebiehajú nejaké procesné úkony. Neviem, či to súvisí s nejakou konkrétnou akciou," uviedol. Odmietol, že by išlo o politickú objednávku.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel v súvislosti so zadržaním a obvineniami voči predstaviteľovi skupiny Penta napísal, že tlaky rôznych skupín, aby súčasná vládna koalícia skončila, budú opäť o niečo silnejšie.

Minister práce Milan Krajniak v tejto súvislosti zdôraznil, že štát je vždy silnejší než akokoľvek silný oligarcha, mafián alebo finančná skupina. „Ak chce,” skonštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok