Ako je to s prácou z domu: Prehlbuje nerovnosti, má i výhody

TA3 ČTK
1.12.2020 06:00

Medzi asi 100 miliónmi ľudí, ktorí počas pandémie začali robiť z domu, prevažujú mladí ľudia s neistým zamestnaním a nízkymi príjmami. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodného menového fondu. Pre mnohých bude práca z domu normou ešte dlhé týždne.

Ako je to s prácou z domu: Prehlbuje nerovnosti, má i výhody
TASR/AP

Hrozby aj pozitíva

To, do akej miery a v akom rozsahu bude tento stav trvať, ešte odborníci nevedia presne povedať. Je však veľmi pravdepodobné, že sa podiel práce z domu stabilizuje na vyššej úrovni, než pred pandémiou, píše francúzsky denník Le Monde. Práca z domu má svoje výhody. Zamestnancom prináša väčšiu flexibilitu, teda ak firma prácu dobre organizuje. Sú aj nevýhody: istá miera nerovnosti, v krátkodobej aj dlhodobej perspektíve.

Čím dlhšie budú obmedzenia trvať, tým viac sú stratou zamestnania ohrození tí, ktorí z domu pracovať nemôžu. Teda zamestnanci v obchodoch, hoteliérstve, reštauráciách či turistike. Ich príjmy sa môžu znižovať, alebo sa stanú nezamestnanými.

ho2_0a14036f-02c0-7382.jpg

Ekonómovia MMF uvádzajú, že v takej situácii je takmer sto miliónov pracovníkov v 35 vyspelých a rozvojových krajinách, teda 15 percent aktívnej populácie. Sú to predovšetkým mladí, málo vzdelaní ľudia s pracovnou zmluvou na dobu neurčitú, z malých podnikov a s nízkymi platmi. Preto sú na mieste obavy, že pandémia vyostrí nerovnosti medzi generáciami, mužmi a ženami a bohatými a chudobnými.

Možnosti práce z domu

Rozdiely však rastú aj medzi krajinami. Práca z domu sa rozširuje podľa zamerania výroby, podľa stupňa technickej vyspelosti, podľa povahy zamestnania aj podľa príjmov. Vo vyspelých krajinách môže z domu pracovať až 40 percent ľudí. V eurozóne je to od 24 percent v Taliansku po 42 percent v Nemecku. Dokonca aj v obchode je možnosť pracovať z domu väčšia.

V rozvojových krajinách, kde viac ako polovica domácností nemá počítač, môže z domu pracovať až 20 percent obyvateľov miest, ale na vidieku je tento podiel takmer nulový. A to nie je všetko. Dokonca aj v sektoroch, ktoré si vyžadujú fyzickú prítomnosť ako napríklad obchod, je možnosť pracovať z domu väčšia v bohatých krajinách, kde sú technológie a internetový obchod viac rozšírené.

Autori štúdie MMF poukazujú aj na to, že len málo ľudí môže pracovať doma v Turecku, v Čile, v Peru, v Mexiku alebo v Ekvádore, kým napríklad v Singapure či v severských krajinách je táto možnosť veľmi vysoká.

Tí v kancelárii sú úspešnejší

Práca z domova môže prehĺbiť aj iný typ nerovností, a to najmä medzi mužmi a ženami. Pre ženy je práca z domu možnosťou, ako si uľahčiť koordináciu profesionálneho a rodinného života. To zároveň zvyšuje riziko, že budú vykonávať čoraz viac domácich prác. Niektoré zamestnankyne taktiež chodia do kancelárie menej často než ich mužskí kolegovia, a to na úkor kariéry. Aj v práci platí "zíde z očí, zíde z mysle". Tí, ktorí sú viac prítomní v kancelárii a trávia čas s menežérmi, sú aj úspešnejší.

Práca z domu by mohla taktiež uľahčiť presun kvalifikovaných profesií do nových priemyselných krajín. Optimisti usudzujú, že by to nutne nemuselo nahradiť domácich zamestnancov. Pesimisti majú obavy, aby to neviedlo práve k likvidácii pracovných miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok