Smer na voľbu GP príde. Jedného kandidáta chce pozvať na klub

TA3 SITA TASR
29.11.2020 12:06

V koalícii ešte nie je dohoda na kandidátovi na generálneho prokurátora. Prioritou je, aby sa strany dohodli čo najskôr. V našej relácii V politike to povedala predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Vylúčila politizáciu voľby

Šéf Smeru-SD Robert Fico vyhlásil, že všetci poslanci strany sa na voľbe plánujú zúčastniť, ale pravdepodobne sa pri voľbe zdržia. Podľa Fica však „nastal mierny posun." V hre sú podľa neho traja kandidáti, jedného z nich si chcú pozvať na poslanecký klub. Šéf Smeru dodal, že všetci kandidáti sú z prostredia koalície. Kritizoval napríklad Tomáša Honza a Juraja Klimenta.

Za ľudí chce, aby bol kandidát nevydierateľný a aby mal ochotu robiť potrebné reformy na prokuratúre. Fico hovorí o politizácii voľby. "Všetci kandidáti prichádzajú z prostredia vládnej koalície," skonštatoval, pričom kritizuje verejnú voľbu. Koalícia sa podľa neho bojí dať poslancom právo slobodne sa rozhodovať.

"Je asi dobrým znakom, že Smeru ani jeden nevyhovuje," reagovala Remišová a vylúčila politizáciu voľby. Verejná voľba podľa nej umožní občanom skontrolovať, ako poslanci volili. Fico sa pýtal, ako môže byť generálny prokurátor nezaujatý, ak dostane po voľbe zoznam poslancov, ako hlasovali.

Fico: Jankovská je vo väzbe nezmyselne trápená

"Mnohí ľudia sedia vo väzbe nezákonne," povedal Fico s tým, že väzba exšéfa polície Tibora Gašpara. a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je čisto politická vec. Niektorí policajti či prokurátori podľa neho porušujú zákon. Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská je vo väzbe nezmyselne trápená, myslí si šéf Smeru-SD. Zopakoval, že agendu, ktorú s ňou riešil, si riadne plnila.

Za ľudí navrhuje komunitné testovanie, aby sa prioritne testovali zraniteľné skupiny, napríklad klienti a pracovníci v domovoch sociálnych služieb alebo zdravotníci. Prioritou podľa nej je vrátiť deti do škôl. Ak by bol opäť pokus o celoplošné testovanie s následnými obmedzeniami v prípade neúčasti, Smer-SD sa obráti na ústavný súd. Školy mali byť podľa Fica už dávno otvorené, pripísal to neschopnosti koalície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok