Došlo k zanedbaniu starostlivosti? Maradonovu smrť vyšetrujú

TA3 TASR
28.11.2020 09:11

Argentínska prokuratúra v piatok vyšetrovala okolnosti úmrtia legendárneho futbalistu Diega Maradonu a aj to, či nedošlo k zanedbaniu lekárskej starostlivosti. Informovali o tom zdroje z prostredia justície.

Došlo k zanedbaniu starostlivosti? Maradonovu smrť vyšetrujú
SITA/AP

Zotavoval sa po operácii

"Už teraz vidíme nezrovnalosti," povedal člen úzkej rodiny pre AFP. Maradona zomrel v stredu 25. novembra vo veku 60 rokov. Maradonov právny zástupca Matias Morla už skôr vyzval na vyšetrovanie okolností a tvrdil, že sanitkám trvalo vyše pol hodiny, kým po tiesňovom volaní prišli k domu futbalovej hviezdy. V predbežnej správe z pitvy sa uvádza, že Maradona zomrel v spánku v stredu na poludnie "na akútny pľúcny edém (opuch pľúc) a chronické zlyhanie srdca".

Prokuratúra v Buenos Aires otvorila vyšetrovanie prípadu s názvom "Maradona, Diego. Určenie príčiny smrti". "Otvorili sme prípad, lebo to bol človek, ktorý zomrel doma, a nikto nepodpísal jeho úmrtný list. To neznamená, že existujú podozrenia alebo že došlo k pochybeniam," povedal zdroj z justície.

Svetoznámy argentínsky futbalista mal celodennú zdravotnú starostlivosť v dome v uzavretej rezidenčnej oblasti v meste Tigre, necelých 30 kilometrov od metropoly Buenos Aires - zotavoval sa tam po operácii zo začiatku novembra, pri ktorej mu odstránili krvnú zrazeninu v mozgu. "Treba prešetriť, či robili, čo mali, alebo sa veľmi nenamáhali," povedal člen rodiny. "Ošetrovateľka dala vyhlásenie prokurátorovi, keď prišiel v deň Diegovej smrti, potom svoje vyhlásenie rozšírila a nakoniec išla do televízie, kde poskytla informácie, ktoré jej podľa nej nanútili. Takže v jej tvrdeniach sú určité protirečenia," povedal blízky príbuzný.

Čakajú na výsledky toxikologických testov

Prokuratúra čaká na výsledky Maradonových toxikologických testov. Vyžiadala si aj jeho lekárske záznamy a záznamy z bezpečnostných kamier z okolia. Zrejme posledným človekom, ktorý videl Maradonu živého, bol ďalší ošetrovateľ - a to v stredu na svitaní, uviedla v oznámení prokuratúra. Bolo to približne o 06.30 h, keď sa končila nočná služba v dome legendárneho športovca. Ošetrovateľ povedal, že Maradonu našiel ležať v posteli, a uistil sa, že spí a normálne dýcha. Iná ošetrovateľka, ktorá bola v Maradonovom dome prítomná v čase jeho smrti, prokurátorom povedala, že ho počula "pohybovať sa po izbe" okolo 07.30 h.

Podľa prokurátorov "Maradonova osobná sekretárka žiadala o lekársku pomoc" o 12.17 h a sanitka spoločnosti + VIDA bola na mieste o 12.28 h. Zachytávajú to videozáznamy z mestskej štvrte. Neskôr dorazili aj sanitky iných záchranných služieb. Vyšetrovatelia takisto zistili, že Maradonov osobný lekár Leopoldo Luque zatelefonoval o 12.16 h na tiesňovú linku 911 a žiadal sanitku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok