Dejiny vám to neodpustia. Šéf poľského Senátu kritizoval veto

TA3 TASR
28.11.2020 07:27

Predseda poľského Senátu Tomasz Grodzki v piatok vyzval vládu, aby sa prestala vyhrážať vetovaním rozpočtu Európskej únie, a varoval, že by to mohlo viesť k odchodu Poľska z EÚ.

Dejiny vám to neodpustia. Šéf poľského Senátu kritizoval veto
SITA/AP

V mimoriadne nezvyčajnom prejave, ktorý priniesli všetky hlavné poľské stanice, Grodzki uviedol, že veto podkope "ekonomické, politické a strategické záujmy" Poľska. "Ide to proti blahu našej krajiny," povedal Grodzki, ktorý patrí do opozičnej strany Občianska platforma a ktorý mal počas príhovoru za sebou vlajky Poľska a Európskej únie. "Ak zapríčiníte stratu obrovských súm peňazí na ďalší rozvoj a obnovu Poľska a ak nás odvediete z nášho európskeho domu, dejiny a ľud vám to neodpustia," vyhlásil.

Poľsko a Maďarsko vyvolali v Únii krízu vyhrážkami, že budú vetovať návrhy jej dlhodobého rozpočtu a balíka opatrení na obnovu po pandémii koronavírusu. Obe krajiny, ktoré Brusel obviňuje z nedodržiavania demokratických zásad, sa stavajú proti tomu, aby prístup k peniazom z Bruselu bol podmienený kvalitou právneho štátu v prijímajúcej krajine.

Niektorí opoziční politici v Poľsku varujú, že rétorika vlády môže viesť k odchodu Poľska z EÚ, teda k "polexitu". "Vláda nemá poverenie vyviesť nás z EÚ bez toho, aby sa spýtala ľudí na názor," uviedol Grodzki a dodal: "Naším najhlbším záujmom je suverénne, zákony dodržiavajúce Poľsko v jadre jednotnej Európy."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok