Ruská vakcína chce konkurovať i cenou, vyrobia miliardu dávok

TA3 SITA
25.11.2020 09:28

Rusko prisľúbilo, že jeho vakcína proti ochoreniu COVID-19 bude v zahraničí stáť menej ako vakcíny niektorých západných konkurentov. Ruský fond priamych investícií, ktorý financoval vývoj lieku, uviedol, že cena Sputnika V na medzinárodných trhoch bude menej ako 10 dolárov za dávku (približne 8,50 eur). Pri dvoch dávkach potrebných na zaočkovanie jedného človeka to bude menej ako 20 dolárov (asi 17 eur). Očkovanie pre ruských občanov vakcínou Sputnik V bude zdarma.

Ruská vakcína chce konkurovať i cenou, vyrobia miliardu dávok
SITA/AP ilu

Šéf fondu Kirill Dmitrijev poznamenal, že v budúcom roku by mali pre potreby zahraničia vyrobiť viac ako miliardu dávok. Tie podľa fondu budú "dvakrát alebo aj viackrát lacnejšie" ako produkty od spoločností Pfizer alebo Moderna.

Podľa predbežných dát z ešte stále trvajúcej tretej fázy klinických testov zverejnených v utorok je vakcína Sputnik V účinná na viac ako 91 %. Podľa údajov získaných 28 dní po prvej dávke a sedem dní po druhej dosiahla účinnosť vakcíny 91,4 percenta. Dáta získané 42 dní po prvej dávke a 21 dní po druhej naznačujú viac ako 95-percentnú účinnosť.

V rámci výskumu Sputnika V neidentifikovali žiadne neočakávané nežiaduce účinky. U niektorých očkovaných sa vyskytli bolesti v mieste vpichu injekcie a príznaky podobné chrípke, ako je horúčka, slabosť, únava a bolesti hlavy. Hromadné očkovanie proti koronavírusu by sa v Rusku malo začať v roku 2021. Do konca tohto roka vyrobia viac ako 2 milióny dávok Sputniku V, uviedla v utorok vicepremiérka Tatiana Golikovová.

Hromadné očkovanie proti koronavírusu by sa v Rusku malo začať v roku 2021. Do konca tohto roka vyrobia viac ako 2 milióny dávok Sputniku V.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok