Novinky zo sveta cestovania: Nové pravidlá majú uľahčiť cestovanie

TA3, CK Satur a Roberta Gregorová
23.11.2020 15:52

Maldivy dostali známku bezpečnej dovolenky. Silvestrovské pobyty si možno, okrem Maldív, užiť už aj v Turecku a v Egypte. Pozrite si prehľad najdôležitejších noviniek zo sveta cestovania za uplynulé dni.

Novinky zo sveta cestovania: Nové pravidlá majú uľahčiť cestovanie
CK Satur

Naše konzílium odborníkov schválilo zmenu výpočtu testov na hraniciach a nové výnimky. Zmeny nastanú už pri najbližšej úprave vyhlášky úradu verejného zdravotníctva. Ľudia, ktorí chceli prísť doteraz na Slovensko zo zahraničia sa museli preukazovať PCR testami z členských krajín Európskej únie nie staršími ako 72 hodín. Po novom sa platnosť môže odvíjať od dátumu získania výsledku. Podarilo sa tiež zaviesť aj výnimku pre osoby, ktoré v posledných troch mesiacoch prekonali koronavírus. Pri návrate zo zelenej krajiny by mal byť tiež možný tranzit aj červenou krajinou. Konzílium však neodporučilo prijať výnimku na krátkodobé výjazdy do susedných krajín.

Česko predĺžilo núdzový stav do 12. decembra. Znížilo ale zároveň rizikový stupeň protiepidemického systému a uvoľnilo niektoré opatrenia. Dôvodom je zlepšenie epidemiologickej situácie. Skrátil sa zákaz nočného vychádzania. Po novom platí až od 23:00. Dovtedy môžu byť otvorené obchody aj výdajné okná s jedlom. V nedeľu ale zostávajú aj naďalej zatvorené všetky prevádzky. Stretnúť sa môže 6 ľudí, namiesto doterajších 2. Na svadobných obradoch sa bude môcť zúčastniť maximálne 20 ľudí. Od stredy sa do školských lavíc vrátia posledné ročníky stredných a vysokých škôl. V triede ich ale môže byť maximálne 20.

Rakúsko spustilo uplynulý týždeň prísny lockdown. Až do šiesteho decembra budú zatvorené všetky školy aj obchodné prevádzky s výnimkou potravín, lekární, drogérií či čerpacích staníc. Opatrenia sú podľa rakúskej vlády nevyhnutné vzhľadom na vysoký počet nakazených. Na konci prísneho obmedzenia pohybu chcú hromadne otestovať obyvateľstvo. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa inšpiroval od nás.

Do Maďarska dorazili prvé vzorky ruskej vakcíny Sputnik. Ide o prvú očkovaciu látku proti koronavírusu, ktorú Rusko schválilo. Podľa ruských úradov je účinná na 92 percent. Maďarsko je prvou európskou krajinou, ktorá dostala jej vzorky. Brusel varuje Budapešť pred jej použitím. V Európskej únii totiž nie je možné uviesť na trh očkovaciu látku, ktorá nemá povolenie Európskej agentúry pre lieky.

Prvé vakcíny proti koronavírusu by mohli byť schválené už o mesiac. Podľa Európskej komisie bude zo začiatku ale k dispozícii iba malé množstvo očkovacej látky a krajiny by sa preto mali rozhodnúť, ktorí obyvatelia ju dostanú ako prví. Brusel chce vakcíny proti koronavírusu distribuovať všetkým členským krajinám naraz. Európska komisia už schválila kontrakty s piatimi výrobcami, ktorí by členským krajinám Únie mali zaistiť viac ako miliardu očkovacej látky. Európska agentúra pre liečivá by podľa Bruselu mohla schváliť v polovici decembra dve vakcíny. Jednu od americkej spoločnosti Pfizer a nemeckého BioNTechu a druhú od americkej Moderny. Podľa Európskej komisie by ako prví mali vakcínu dostať zdravotníci, ľudia s kľúčovým zamestnaním a ľudia v rizikovom veku.

Európska komisia odporučila používanie antigénových testov na covid-19. Uľahčiť by podľa nej mohli aj cestovanie cez hranice. Zároveň dôrazne vyzvala členské krajiny na vzájomné uznávanie tohto typu testov a ich výsledkov. Európske úrady už chystajú spoločné pravidlá pre nasadenie týchto testov na letiskách po celej Európskej únii. Za ich používanie sú najmä aerolinky. Od testov s prakticky okamžitými výsledkami si sľubujú aspoň čiastočné uľahčenie prevádzky na medzinárodných linkách. Niektoré členské krajiny Európskej únie zatiaľ pre menšiu spoľahlivosť rýchlotestov váhajú.

V Spojených štátoch povolili obnovu prevádzky lietadiel Boeing 737 Max. Tá bola pozastavená od vlaňajšieho marca po tragických nehodách. Stroje sa do komerčnej prevádzky môžu vrátiť s niekoľkými podmienkami. Patrí medzi ne balík opráv, vrátane inštalácie nového softvéru riadenia a tiež nové školenie pilotov. Očakáva sa, že návrat lietadiel postupne schvália aj v Európe.

Svetová organizácia cestovného ruchu udelila Maldivám značku bezpečnej dovolenky. Ocenila opatrenia, ktoré ostrovy prijali na zabezpečenie zdravia a bezpečnosti turistov. Známka Safe Travel Stamp má dodať cestujúcim sebavedomie opäť sa vybrať do krajín, ktoré pripravili systematický plán na zabezpečenie hygienických štandardov. Práve Maldivy sú jednou z mála destinácii, ktoré sa pre svoju polohu a izolovanosť ostrovov, tento rok stali hitom pre Silvestrovské pobyty. „V ponuke je navyše aj špeciálny priamy let z Bratislavy,“ hovorí Nora Fedorová, riaditeľka CK Satur. Každý cestujúci sa pri vstupe do krajiny musí preukázať negatívnym PCR testom na ochorenie covid-19 nie starším ako 96 hodín pred odletom.

maldivy1140_0a140370-c8b4-5a10.jpg

Uplynulý týždeň sa spustil predaj Silvestrovských pobytov aj do Turecka. Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov so správnym pomerom ceny a kvality opäť láka turistov. „Ponúka bohatý wellness a spa program, nákupné možnosti, tematický zábavný a nákupný program, výlety, príjemné jarné teploty a silvestrovský galavečer,“ dodáva Nora Fedorová, riaditeľka CK Satur. Pri vstupe do krajiny sa nevyžaduje preukázanie sa negatívnym testom. Po prílete Vám zmerajú teplotu. V prípade príznakov vykonajú aj bezplatné PCR testy.

turecko1140_0a140370-c981-2eff.jpg

Pre milovníkov Egypta máme tiež dobré správy. „Od polky decembra začíname lietať opäť do Egypta. Priamym letom z Bratislavy do Hurghady. V ponuke budú obľúbené hotely, all inclusive služby a tiež vianočné, či silvestrovské pobyty“ dopĺňa na záver Nora Fedorová, riaditeľka CK Satur. Pri vstupe do krajiny sa vyžaduje preukázanie sa negatívnym testom, vykonaným maximálne 72 hodín pred dátumom cesty. Ak by ste do Egypta prišli bez PCR testu, môžu vám ho vykonať po prílete na letisko za cenu cca. 30 USD a následne sa zdržiavať v karanténe na hoteli, kým neobdržíte jeho výsledok.

pl_c0a80401-ca88-251c.jpg

Menej rizikové krajiny od 16. novembra 2020

Krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové a pre ktoré pri návrate do SR platí voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie v domácom prostredí a testovania na COVID-19:

Austrália, Čínska ľudová republika, Fínsko, Grécko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland, Taiwan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok