Trumpov tím sa snaží o prepočítanie, v Pensylvánii nepochodil

TA3 TASR
22.11.2020 07:42

Volebný tím Donalda Trumpa požiadal o prepočítanie hlasov odovzdaných počas prezidentských volieb v štáte Georgia, v ktorom už ručný prepočet všetkých hlasov potvrdil víťazstvo novozvoleného prezidenta Joea Bidena. Biden v Georgii po pôvodnom zrátaní 99 percent hlasov viedol nad úradujúcim šéfom Bieleho domu o približne 14.000 hlasov. Štát minulý týždeň oznámil, že všetky hlasy ručne prepočíta.

Americký federálny sudca zároveň už v sobotu zamietol žalobu Trumpovho tímu, podľa ktorej došlo v štáte Pensylvánia počas prezidentských volieb k rozsiahlym podvodom týkajúcich sa korešpondenčných volebných lístkov. Sudca Matthew Brann rozsudok odôvodnil tým, že Trumpov tím prezentoval iba "špekulatívne obvinenia" a neodôvodnené, obmedzené právne argumenty, pričom dodal, že ako sudca "nemá právomoc odobrať právo hlasovať ani jednej osobe, nieto ešte miliónom Američanom".

Biden v Pensylvánii, ktorá v kontexte volieb v USA patrí medzi kľúčové štáty, zvíťazil s náskokom viac ako 80.000 hlasov. Práve zisk tohto štátu Bidena posunul nad hranicu 270 hlasov voliteľov potrebných na celkové víťazstvo.

Cieľom žaloby, ktorú viedol Trumpov osobný právnik Rudy Giuliani, bolo zabrániť úradom, aby potvrdili víťazstvo, ktoré v Pensylvánii vo voľbách dosiahol Joe Biden. Podľa žaloby mali volebné komisie v okresoch naklonených demokratom v rozpore so štátnym zákonom umožniť voličom, aby si opravili chyby v hlasoch odovzdaných poštou.

Biden v Pensylvánii, ktorá v kontexte volieb v USA patrí medzi kľúčové štáty, zvíťazil s náskokom viac ako 80.000 hlasov. Práve zisk tohto štátu Bidena posunul nad hranicu 270 hlasov voliteľov potrebných na celkové víťazstvo v prezidentských voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok