Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Duálne radary dodajú autonómnym autám schopnosť vidieť v hmle

Duálne radary dodajú autonómnym autám schopnosť vidieť v hmle
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vozidlá s autonómnym pohonom na detekciu prekážok na ceste zvyčajne používajú technológiu LiDAR, aj radar. Napriek tomu žiadny systém nie je schopný identifikovať vozidlá skrz hmlu. Teraz však inžinieri zistili, že radar môže byť v tomto smere dobrý, ak sa jeho schopnosť zdvojnásobí.

Senzory LiDAR merajú tvar a vzdialenosť objektu vysielaním impulzov laserového svetla a potom merajú, ako dlho trvá, kým sa toto svetlo odrazí späť od predmetu. Radarové jednotky vysielajú rádiové vlny, ktoré sa tiež odrážajú späť od objektov stojacich v ich ceste. No prekážky vo vzduchu, ako je hmla, prach, dážď alebo sneh, absorbujú svetlo používané systémami LiDAR, takže v týchto podmienkach sú nespoľahlivé. A hoci radar nebýva tak nepriaznivo ovplyvnený, dokáže vytvoriť len čiastočný obraz toho, čo deteguje. Je to preto, lebo aj za ideálnych podmienok sa len malé percento emitovaných rádiových signálov odrazí späť k senzoru.

Tím vedcov z Kalifornskej univerzity v San Diegu sa zaoberal týmto posledným problémom a na kapotu automobilu nainštaloval rovno dve radarové jednotky, ktoré boli od seba vzdialené na šírku približne 1,5, metra. Špeciálne algoritmy sú potom schopné kombinovať odrazené signály, ktoré dostávajú z radarov, na vytvorenie jedného zloženého obrazu. Zároveň dokážu filtrovať irelevantný „šum“ na pozadí. Technológia už bola úspešne otestovaná v simulovaných podmienkach hmlistého prostredia.

Vedci tvrdia, že použitím dvoch radarov umiestnených na rôznych bodoch tak, aby sa prekrývalo ich zorné pole, sa podarilo vytvoriť oblasť s vysokou pravdepodobnosťou detekcie prítomných objektov vo vysokom rozlíšení. Tím teraz rokuje so spoločnosťou Toyota, ktorá by mohla kombinovať túto technológiou s optickými kamerami na svojich vozidlách. Drahšie senzory LiDAR by sa tak mohli v konečnom dôsledku ukázať ako zbytočné.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).