Do Vianoc chceme dostať denné počty prípadov pod hranicu 500

TA3 SITA TASR
18.11.2020 14:56

Na dosiahnutie cieľa limitovať do Vianoc počet denných prípadov nákazy novým koronavírusom na 500, je potrebné približne sedem až 11 miliónov antigénových testov.

Sedem až 11 miliónov testov

Predseda vlády Igor Matovič to odhadol po rokovaní kabinetu. "Podľa cieľa, ktorý sme si stanovili na ústrednom krízovom štábe, a zhode, že hlavným nástrojom ostáva masívne testovanie, odhadujem objem potrebných testov v rozsahu dvoch až troch celoplošných testovaní, teda vychádza to na sedem až 11 miliónov testov," uviedol premiér. 

Premiér o tom hovoril v súvislosti s materiálom o nákupe antigénových testov, ktorý v stredu dodatočne predložil na 52. rokovanie vlády. V návrhu nešpecifikoval objem testov, navrhoval však, aby ich zaobstaranie podľa špecifikácie rezortu zdravotníctva bolo v gescii ministerstva hospodárstva. Matovič to vysvetlil jednak tým, že chce využiť voľné kapacity rezortu hospodárstva. "Druhým dôvodom je aj to, že výhodnosť a transparentnosť predchádzajúceho nákupu prostredníctvom štátnych hmotných rezerv vrátane výberu dodávateľa bola spochybňovaná, je tu teda možnosť dokázať, že sa to dá zaobstarať tak, aby to nevyvolalo žiadne pochybnosti," dodal.

Matovič žiadal od Sulíka plán

Pandemický plán, ktorý pripravuje strana Sloboda a Solidarita na čele s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, nie je podľa Matoviča relevantný. „Životy nepočkajú,“ povedal premiér. Kým by na Sulíka čakali, zomrelo by podľa premiéra možno sto či dvesto ľudí. Predseda vlády vyzval predsedu SaS, že ak príde do nedele 15. novembra s plánom, ktorý zníži do 30. novembra sedemdňový kĺzavý medián na Slovensku pod 500, prenechá mu vedenie boja s koronavírusom.

Ak SaS niečo pripraví, má to podľa premiéra ponúknuť krajinám, kde situáciu nezvládajú. Doplnil, že ak Sulíkovi odobrí plán pandemická komisia, konzílium odborníkov a Ústredný krízový štáb, tak ho budú akceptovať. Potom však celé Slovensko zmení podľa neho smer a nepôjde dopredu, ale dozadu.

Opatrenia od SaS pripravujú

Sulík pred rokovaním vlády povedal, že pripravuje materiál, ktorý bude pandemickým plánom. Bude to súhrn opatrení, ktoré navrhne SaS. „Ako prvé si stanovíme kritéria, podľa ktorých určíme akési skóre. Následne, v druhom kroku povieme, ako chceme rozdeliť krajinu, či to budú okresy alebo niečo iné. A do tretice povieme, v závislosti od výšky skóre, v akom regióne majú platiť aké opatrenia. Nebude jedna sada opatrení, ktoré majú platiť pre celé Slovensko,“ vysvetlil minister hospodárstva.

Tam, kde je „naozaj problém“, príjmu podľa jeho slov opatrenia zodpovedajúce veľkosti problému, „pokojne aj lockdown. Tam, kde takýto problém nie je, nie sú potrebné tvrdé opatrenia,“ doplnil. Podľa neho pôjde o podobný model, aký má Česko. Časť dokumentu má tvoriť semafor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok