Je to ešte lepšie. Vakcína od Pfizeru má 95-percentnú úspešnosť

TA3 SITA
18.11.2020 14:13

Americká farmaceutická korporácia Pfizer informuje, že ďalšie predbežné výsledky klinických testov jej vakcíny proti koronavírusu naznačujú 95-percentnú účinnosť, pričom vakcína podľa nich chráni starších ľudí, ktorým hrozí najvyššie riziko úmrtia na ochorenie COVID-19.

Je to ešte lepšie. Vakcína od Pfizeru má 95-percentnú úspešnosť
SITA/AP

Pôvodne odhadovali 90 %

Oznámenie, ktoré nadviazalo na minulotýždňovú správu Pfizeru o sľubných prvotných výsledkoch testov, prichádza v čase, keď sa firma pripravuje požiadať americké regulačné úrady o povolenie na núdzové použitie vakcíny.

Pfizer pôvodne odhadoval, že vakcína, ktorú vyvíjajú spolu s nemeckou firmou BioNTech, je efektívna na viac ako 90 % po tom, ako analyzovali 94 prípadov nákazy medzi dobrovoľníkmi. V stredu informovali po analýze 170 zaznamenaných infekcií, z ktorých sa len osem objavilo u dobrovoľníkov, ktorí dostali skutočnú vakcínu, a ostatné boli u ľudí s placebom. U jedného z ôsmich nakazených sa podľa firmy vyvinula vážna forma ochorenia. Spoločnosť zatiaľ nezverejnila podrobné dáta zo štúdie a výsledky ešte neanalyzovali ani nezávislí experti.

Testy budú pokračovať

Vakcína je podľa Pfizeru na viac ako 94 % účinná medzi ľuďmi nad 65 rokov, no agentúra AP upozorňuje, že nie je jasné, ako k tomuto tvrdeniu dospeli. Na štúdii sa zúčastnilo takmer 44-tisíc dobrovoľníkov v USA a ďalších piatich krajinách. Testy budú pokračovať ďalej ešte viac ako dva roky. Pfizer a BioNTech očakávajú, že do konca roka 2020 vyprodukujú pre celý svet do 50 miliónov dávok vakcíny a v roku 2021 až do 1,3 miliardy.

Tento týždeň na základe predbežných výsledkov klinických testov oznámila aj americká biotechnologická firma Moderna, že jej vakcína sa javí efektívna na 94,5 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok