Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyperventilačné zariadenie oveľa rýchlejšie odstráni alkohol z tela

Hyperventilačné zariadenie oveľa rýchlejšie odstráni alkohol z tela
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová štúdia sa zamerala na lacný a prekvapivo jednoduchý spôsob, ako rýchlo znížiť hladinu alkoholu v krvi. Výskum naznačuje, že novo vyvinuté zariadenie ClearMate dokáže pomocou bezpečnej hyperventilácie viac ako strojnásobiť rýchlosť odbúravania alkoholu z tela.

Za odbúravanie alkoholu z nášho tela je zásadne zodpovedná pečeň. No jej funkcia je relatívne konštantná bez ohľadu na mieru hladiny alkoholu v krvi. To môže niekedy spôsobovať neisté toxické stavy, keď človek príliš rýchlo vypije príliš veľa alkoholu.

Kanadský výskumník Dr. Joseph Fisher považoval pľúca za možné riešenie na urýchlenie schopnosti tela vylučovať alkohol. Už takmer storočie je známe, že etanol a ďalšie prchavé zlúčeniny sú prítomné vo vydychovanom vzduchu. Fisher preto predpokladal, že hyperventilácia by mohla byť spôsobom, ako urýchliť rýchlosť vylučovania toxínov, ako je alkohol.

Pri hyperventilácii však môže dochádzať k závratom alebo až omdlievaniu, pretože rýchle dýchanie vylučuje oxid uhličitý z našej krvi rýchlejšie, ako ho dokáže telo nahradiť. To spôsobuje stav nazývaný ako hypokapnia.

Aby mohol človek bezpečne použiť hyperventiláciu bez hrozby hypokapnie, vynašiel tím Dr. Fishera zariadenie s názvom ClearMate. Toto jednoduché zariadenie poskytuje subjektom zmes oxidu uhličitého a kyslíka, čo umožní vykonávať hyperventiláciu bez negatívnych vedľajších účinkov.

Dr. Joseph Fisher demonštruje použitie hyperventilačného zariadenia ClearMate vo svojom laboratóriu s pomocou Dr. Olivie Sobczykovej.

Zariadenie bolo pôvodne vyvinuté na liečbu otravy oxidom uhoľnatým a po niekoľkých klinických štúdiách, ktoré preukázali jeho účinnosť ho v roku 2019 schválila americká FDA an komerčnú liečbu. Nový výskum popisuje malý experiment zameraný na overenie koncepcie, ktorý testuje schopnosť zariadenia ClearMate eliminovať alkohol z ľudského tela. Do štúdie bolo pritom zapojených päť subjektov.

Každý subjekt podstúpil dva experimentálne dni, v jeden deň sa testovala rýchlosť odbúravania alkoholu z krvi prostredníctvom normálnej ventilácie, zatiaľ čo druhý deň bol zameraný na testovanie odbúravania alkoholu prostredníctvom zariadenia ClearMate. Každý subjekt pred začatím experimentu skonzumoval alkoholický nápoj, aby sa zvýšila hladinu alkoholu v krvi na 0,1 percenta. Štúdia zistila, že hyperventilácia so zariadením ClearMate zrýchlila mieru eliminácie alkoholu v krvi viac ako trojnásobne.

Vedci tvrdia, že na lepšiu validáciu zistení je potrebné vykonať ešte ďalšie testy, ale predpokladajú, že by sa ich zariadenie dalo aplikovať v klinickom prostredí ako prostriedok pre akútnu liečbu intoxikácie alkoholom. Tím pracujúci na projekte založil spoločnosť s názvom Thornhill Medical, ktorá bude technológiu ClearMate komercializovať.