Na hraniciach platí nový režim. Čo na to hovoria cestovné kancelárie?

TA3, Roberta Gregorová
17.11.2020 12:11

Slovensko prešlo na európsky cestovateľský semafor. Všetky krajiny, ktoré podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb sú označené ako červené, tak sú červené aj na našom semafore. Ako povedala riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Nora Fedorová cestovanie v rámci Európskej únie sa vďaka tomu sprehľadní.

Na hraniciach platí nový režim. Čo na to hovoria cestovné kancelárie?
ECDC

Žiadne zatváranie hraníc a jednotné pravidlá pre všetky krajiny. To je zámer európskeho cestovateľského semafora. Až na niekoľko výnimiek je na ňom však v súčasnosti drvivá väčšina európskych krajín červená. Kým donedávna platil prísnejší režim iba na hranici s Českom, po novom platí so všetkými našimi susednými krajinami. Ľudia, ktorí zo zahraničia prichádzajú na Slovensko, sa musia na hraniciach preukázať PCR testom nie starším ako 72 hodín. Podmienkou je, aby bol  urobený ešte v zahraničí, a nie na Slovensku. Druhou možnosťou je ísť do 10-dňovej karantény a vyplniť formulár na stránke http://korona.gov.sk/ehranica. Nezmenené podmienky ostávajú pre takzvaných pendlerov, teda ľudí pracujúcich v zahraničí. Polícii musia pri kontrole predložiť potvrdenie od zamestnávateľa. Napriek tomu, že v súčasnosti červená mapa pre cestovanie nevyzerá pozitívne, jednotné pravidlá v rámci Európskej únie pozitívne hodnotia aj cestovné kancelárie. „Keďže využívame aj letiská v susedných štátoch, v minulosti sa nám mohlo stať, že Rakúsko bolo červená krajina napríklad pre Cyprus, Slovensko bolo zelená a klienti reálne nemohli odletieť, jedine s karanténou. Čo znamená, že to bolo veľmi komplikované. Jednotné pravidlá preto na jednej strane veľmi pomôžu v rámci sprehľadnenia a na druhej strane je veľmi dôležité, že to neznamená, že sa uzavrú hranice,“ uviedla riaditeľka CK Satur Nora Fedorová.

xx_0a14036f-b803-828e.jpg

Európska únia bude spoločný semafor prehodnocovať každé dva týždne. Riziko bude hodnotiť na základe počtu testovaní v každej krajine na 100 000 obyvateľov. Do úvahy sa bude brať aj percentuálny podiel pozitívnych testov. Zelené budú krajiny, ktoré za posledné dva týždne neregistrovali prírastok vyšší ako 25 nakazených na 100 000 obyvateľov, a zároveň menej ako štyri percentá pozitívnych testov. Občania týchto krajín budú môcť cestovať naprieč úniou ako pred vypuknutím pandémie. Oranžové krajiny majú pozitívny pomer testov nad štyri percentá a menej ako 250 nakazených na 100 000 obyvateľov za 14 dní. Pre tieto krajiny v súčasnosti platí len varovanie zvážiť nutnosť cesty a po návrate je test nepovinný. Podľa cestovnej kancelárie Satur je v súčasnej situácii najlepšou cestou ako pomôcť cestovaniu, testovanie na hraniciach a letiskách. „Za nás by najviac pomohlo, keby sa robili testy, či už PCR alebo antigénové, na letiskách a hraniciach. Podobný systém už majú v Taliansku. Taliani sa po návrate to zahraničia idú dať hneď otestovať zadarmo, na náklady štátu. Na druhý deň dostanú výsledky,“ dodala riaditeľka Nora Fedorová.

Cestovanie mimo EÚ

V prípade cestovanie z červených krajín mimo Európskej únie je takisto povinná registrácia a izolácia. Okrem PCR testov z 27 členských štátov EÚ budú pri vstupe na územie SR platiť aj testy urobené v Nórsku, na Islande, v Lichtenštajnsku, Švajčiarsku a Spojenom kráľovstve. V prípade ostatných krajín je možné karanténu ukončiť iba po prijatí negatívneho výsledku PCR testu na Slovensku.    V zozname menej rizikových krajín, pri ktorých netreba test ani karanténu, sa momentálne nachádza desať štátov a to Austrália, Čína, Fínsko, Grécko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland a Taiwan. Silvestrovské pobyty a Nový rok sa už predávajú, najmä jarné prázdniny a Veľká noc. V súčasnosti máme v ponuke zájazdy v rámci Slovenska a ďalej Maldivy, Zanzibar, Turecko, Dubaj, Mexiko a Kubu,“ dodala na záver riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Nora Fedorová.

 

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok