Biden vyzval Trumpa, aby spoločne bojovali proti pandémii

TA3 TASR
17.11.2020 07:33

Novozvolený prezident USA Joe Biden vyzval dosluhujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, aby s ním koordinoval opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu.

Biden vyzval Trumpa, aby spoločne bojovali proti pandémii
SITA/AP

Zomrieť môžu ďalší, varoval Biden

Biden varoval, že ak s ním Trump nebude v boji proti pandémii spolupracovať, môže to mať vážne následky vrátane vyššieho počtu obetí pandémie v USA. "Ak sa nebudeme vzájomne koordinovať, môžu zomrieť ďalší ľudia," povedal Joe Biden počas pondelkovej tlačovej konferencie vo Wilmingtone v štáte Delaware.

Podľa agentúry AP ide o doposiaľ najtvrdšie Bidenovo vyjadrenie k tomu, že Trump naďalej odmieta uznať svoju volebnú porážku a spolupracovať s tímom novozvoleného prezidenta na pokojnom odovzdaní moci. Joe Biden a jeho spolupracovníci zdôrazňujú nevyhnutnosť toho, aby dostávali dostatočné informácie o krokoch, ktoré dosluhujúca administratíva prijíma v boji proti pandémii, predovšetkým v kľúčovej otázke distribúcie budúcich očkovacích látok.

Bidenov tím neinformujú

Trumpova administratíva v súčasnosti pracuje na distribučnom pláne, o ktorom však členov Bidenovho prípravného tímu neinformuje. Ten je preto nútený začať pracovať na vlastnom pláne distribúcie vakcín, aby bol na túto náročnú úlohu dostatočne pripravený, keď sa Joe Biden 20. januára 2021 ujme prezidentského úradu.

Biden na tlačovej konferencii v Delaware načrtol svoje plány na podporu, oživenie a reformy americkej ekonomiky. Hlavnou prioritou však podľa neho bude dostať šírenie koronavírusu v USA pod kontrolu a poskytnúť pomoc najviac postihnutým zamestnancom a firmám.

Joe Biden sa zatiaľ jednoznačne nevyjadril, či v USA podporí zavedenie plošného lockdownu s cieľom obmedziť šírenie vírusu. Od svojho víťazstva vo voľbách však vyzýva Američanov k tomu, aby nosili rúška a dodržiavali opatrenia v oblasti sociálneho odstupu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok