Nežnosť a slušnosť nie je slabosť. Držme spolu, vyzýva Čaputová

TA3 SITA TASR
16.11.2020 20:19

Je nevyhnutné rešpektovať demokratické pravidlá aj vtedy, keď sa spoločnosť nachádza v kritickej situácii, akou riešenie pandémie bezpochyby je. Pri príležitosti 31. výročia Nežnej revolúcie a štátneho sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vystúpila s príhovorom vo vysielaní Rozhlasu a televízie Slovenska.

Nežnosť a slušnosť nie je slabosť. Držme spolu, vyzýva Čaputová
SITA/Branislav Bibel

Rešpekt k pravidlám

Rešpekt k pravidlám je podľa slovenskej hlavy štátu neviditeľná niť držiaca spoločenstvo pokope, ktorá prispieva k vzájomnej dôvere. „Možno sa vám zdá tento prístup príliš nežný, ale presne tak sa nazýva aj revolúcia z roku 1989, keď sme pokojnou cestou dosiahli zmenu režimu. Nežnosť a slušnosť nie je slabosť,“ povedala prezidentka. Za ďalšie aktuálne poučenie z novembra 1989 označila spomienku na silnú emóciu z vtedajších dní. Vyzdvihla, že spoločnosť sa v ťažkej chvíli zomkla v jednom spoločnom úsilí, a to dosiahnuť zmenu k lepšiemu.

Čaputová vyzvala politikov k zdržanlivému a primeranému prístupu. Ľudia podľa nej nesmú mať pocit, že svojím správaním majú dokazovať občiansku poslušnosť, ale že časť svojich práv a slobôd odovzdávajú pre vyšší cieľ, na primeraný čas a v nevyhnutnom rozsahu. "Inak si neuvedomia rozdiel medzi neslobodou, ktorej koniec si zajtra pripomenieme a demokraciou, ktorej návrat v tento deň oslávime," vyhlásila.

Podľa hlavy štátu spoločnosť prechádza najťažšou skúškou od novembrovej revolúcie. „Práve preto držme spolu. Nenechajme sa nikým rozhádzať, nenechajme sa situáciou, ktorej čelíme, rozdeliť,“ pripomenula Čaputová.

Pandémia raz pominie

November ´89 podľa prezidentky taktiež odkazuje, aby si ľudia v spoločnosti kládli otázky, aby kriticky mysleli, aby si poznaním vytvárali názor a slobodne ho komunikovali. V demokratickej spoločnosti, ktorú november priniesol, to totiž považuje za správne.

„Situácia v ktorej sme, určite raz pominie a vrátime sa k radostiam života tak ako pred pandémiou. Som presvedčená, že ako spoločenstvo máme na to, aby sme v kritickom čase konali rozhodne, múdro a zodpovedne. A vďaka tomu sa po potlačení pandémie budeme môcť k dnešnému krízovému obdobiu vracať, ako sa vraciame k novembru 1989. S pocitom, že sme v našej skúške obstáli a že sme ju zvládli,“ dodala na záver hlava štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok