Obrovský masaker. Nožom pozabíjali stovky civilistov v Etiópii

TA3 ČTK
13.11.2020 13:40

V silnejúcom konflikte na severe Etiópie bolo zmasakrovaných množstvo civilistov, pravdepodobne až niekoľko stoviek ľudí. O udalosti oblasti Tigraj informovala organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International, ktorú citoval server BBC News.

Obrovský masaker. Nožom pozabíjali stovky civilistov v Etiópii
twitter.com/AwDoll

AI uviedla, že môže potvrdiť smrť "mnohých, pravdepodobne až stoviek ľudí, ktorí boli ubodaní a rozsekaní v meste Mai-Kadra v etiópskej oblasti Tigraj v noci 9. novembra". Organizácia videla a "digitálne overila príšerné fotografie a videonahrávky tiel roztrúsených po meste, alebo odnášaných na nosítkach," píše sa v prehlásení.

Podľa vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej sa situácia v etiópskom štáte Tigraj úplne vymkla kontrole. Pokiaľ sa potvrdí, že jedna zo strán konfliktu spáchala hromadné vraždy, o ktorých informovala AI, pôjde o vojnové zločiny, dodala. "Musí prebehnúť nezávislé vyšetrovanie a musí byť vyvodená plná zodpovednosť za to, čo sa stalo," uviedla Bacheletová.

Kríza v oblasti naďalej pokračuje aj v politickej rovine. Etiópsky parlament vymenoval nového prezidenta Tigraja. Menovanie prišlo deň po tom, ako bol v septembri zvolený tigrajský prezident Debretsion Gebremichael zbavený imunity, aby mohol byť stíhaný. Gebremichael je predsedom Tigrajskej ľudovej oslobodeneckej fronty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok