Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové nositeľné senzory sa dajú tlačiť na pokožku pri izbovej teplote

Nové nositeľné senzory sa dajú tlačiť na pokožku pri izbovej teplote
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Flexibilná elektronika prináša niekoľko zaujímavých možností nositeľných senzorov, ktoré sa dajú aplikovať na pokožku, odkiaľ monitorujú rôzne aspekty ľudského zdravia. Vedci z Pennsylvánskej štátnej univerzity teraz vyvinuli taký systém, ktorý sa dá bezpečne vytlačiť priamo na pokožku a po vykonaní práce sa zmyje.

Nové „tlačiteľné“ senzory nadväzujú na predchádzajúcu prácu tých istých výskumníkov, v rámci ktorej vyvinuli flexibilné dosky s plošnými spojmi pre použitie v prenosných snímačoch. Kľúčová súčasť tohto procesu však zahŕňala spájanie niektorých kovových komponentov pri teplotách okolo 300 ° C. Tento horúci proces spekania za tepla tak zabránil tímu v tlači ich flexibilných dosiek s plošnými spojmi priamo na ľudskú pokožku.

Teraz to však vyzerá tak, že vedci našli spôsob, ako tento problém vyriešiť. Kľúčové je to, čo ako nazývajú sintrovacia pomocná vrstva, ktorá funguje ako akýsi nárazník a umožňuje spájanie materiálov pri oveľa nižších teplotách. Receptúrou pre túto vrstvu je polyvinylalkoholová pasta kombinovaná s uhličitanom vápenatým, čo sú materiály nachádzajúce sa v maskách na tvár a vaječných škrupinách. Táto vrstva slúži na vyhladenie povrchu pokožky a umožňuje priamu tlač veľmi tenkej vrstvy kovových spojov pri izbovej teplote, ktoré sa potom nastavia pomocou fúkacieho zariadenia.

Príklad nového nositeľného senzora vyvinutého na Pennsylvánskej štátnej univerzite.

Tento flexibilný obvod si zachováva svoje elektrochemické vlastnosti a podľa tímu ho možno vyladiť na nepretržité zaznamenávanie údajov o teplote, vlhkosti, kyslíku v krvi a srdcových signáloch. Po dokončení práce je možné senzor jednoducho zmyť horúcou vodou. Vedci tvrdia, že ich nositeľný senzor by sa mohol dať recyklovať, pretože odstránenie nepoškodí zariadenie. Odstránenie nepoškodí ani pokožku, čo je dôležité pre ľudí s citlivou pokožkou, ako sú staršie osoby a deti. Pri ďalšom zdokonaľovaní svojho zariadenia tím verí, že prispôsobí technológiu aj na sledovanie príznakov ochorenia COVID-19.