Premiér hovoril so zástupcami športu. Viaceré návrhy sa neujali

TA3 SITA
11.11.2020 11:03

Dve karanténne centrá pre slovenských vrcholových športovcov sú schválené, ale zatiaľ nič viac. Stretnutie zástupcov športových odvetví s premiérom Igorom Matovičom neprinieslo želaný efekt pre športovú komunitu. Neujal sa návrh návratu divákov na tribúny, naďalej zostanú zatvorené fitnescentrá a neotvorí sa ani šesť vybraných 50-metrových bazénov.

Premiér hovoril so zástupcami športu. Viaceré návrhy sa neujali
SITA/Branislav Bibel

Zákaz podujatí platí už mesiac

Na Slovensku platí v boji proti šíreniu ochorenia COVID-19 už mesiac zákaz organizovania hromadných podujatí vrátane športových. Výnimkou sú len najvyššie súťaže v hokeji, futbale, hádzanej, volejbale a basketbale. Hrať sa môžu bez divákov a potrebné je dodržiavanie prísnych hygienických opatrení vrátane pravidelného testovania účastníkov.

V utorok sa neujal návrh 500 divákov v interiéri a tisícka v exteriéri na športových podujatiach. Rovnako sa navrhovalo, aby vo fitnescentre mohla trénovať jedna osoba na 30 m a v bazéne zasa plávať jeden športovec na 20 m. Najprv musí klesnúť kĺzavý medián v šírení koronavírusu a potom môže nastať postupné uvoľňovanie opatrení.

Vzniknú dve karanténne centrá

Ešte v pondelok krízový štáb odsúhlasil vznik dvoch karanténnych krízových centier pre športovcov. Prvé bude v multišportovom komplexe X-Bionic Sphere v Šamoríne a druhé výlučne pre hokejistov vo Zvolene. Podľa štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivana Husára bude podmienkou vstupu do takého centra negatívny antigénový test na koronavírus.

Na rokovaní s premiérom sa neujal návrh 500 divákov v interiéri a tisícka v exteriéri. Navrhovalo sa aj to, aby vo fitnescentre mohla trénovať jedna osoba na 30 m a v bazéne zasa plávať jeden športovec na 20 m. Najprv však musí klesnúť kĺzavý medián a potom môže nastať postupné uvoľňovanie opatrení.

"Po vstupe do 'bubliny' bude musieť športovec zostať dva - tri dni v tzv. špinavom režime v inom pavilóne. Potom odtiaľ vylezie a môže trénovať. Momentálne sa čaká už len na technické usmernenia, ktoré sa musia dotiahnuť," uviedol Husár pre RTVS.

"Nemáme žiadny technický limit, aby sme okamžite nemohli začali ponúkať naše športoviská. Prázdny kolos pre pár ľudí však pre nás nemá význam prevádzkovať. Bude to teda podmienené určitým objemom, ktorý bude využívaný pri karanténnom režime," naznačil predseda predstavenstva X-Bionic Sphere v Šamoríne Juraj Bača. Podmienku naplniť aspoň jeden z piatich ubytovacích blokov v Šamoríne by však podľa slov prezidenta SPF Ivana Šuleka vedela splniť už aj ich federácia. "Sme schopní vyblokovať celý jeden pavilón. Máme štyri športy - plávanie, synchronizované plávanie, vodné pólo a diaľkové plávanie. To je dokopy približne 150 reprezentantov a to sa bavíme len o reprezentantoch," podotkol Šulek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok