Láska v čase pandémie. Vzťahy prechádzajú výraznými zmenami

TA3 ČTK
11.11.2020 06:00

Miesta, kde sa spoznávajú ľudia, pandémia vyradila z hry. Bary, diskotéky, kaviarne aj fitness centrá sú zavreté, študenti sa vzdelávajú dištančne. Zdalo by sa, že je po romantike. Nikoho nemôžete pozvať do kina ani do divadla, nekonajú sa koncerty. Dá sa v týchto podmienkach nadviazať vzťah? Odpoveď hľadá francúzsky denník Le Monde.

Láska v čase pandémie. Vzťahy prechádzajú výraznými zmenami
SITA/AP

Víťazstvo online zoznamiek

Naďalej ostáva, aj keď len niektorým, možnosť stretnúť sa v zamestnaní. Podľa údajov Francúzskeho ústavu pre výskum verejnej mienky spred dvoch rokov skúšalo 53 percent mužov a 30 percent žien v práci flirtovať s kolegom a od návrhov prešlo k prvému rande 35 percent z nich. Väčšinou sú to úradníci (42 percent), menej to skúšajú manuálne pracujúci (29 percent). Tí, ktorí robia z domu, nemajú inú možnosť než flirtovať na internete.

Zo situácie, ktorú nastolila pandémia, ťažia internetové zoznamky. Každý štvrtý Francúz skúšal v poslednej dobe svoje šťastie na takýchto platformách. V roku 2006 to bol len jeden z desiatich. Od minulého roku vzrástlo používanie zoznamovacích platforiem z 30 na 40 percent. Tinder, čo je v tejto kategórii líder medzi mladými, hlási nárast o 50 percent odkedy nám Covid-19 zmenil život. Ak zlyhali náhody, ostáva nám algoritmus a stretávanie prostredníctvom videokonferencií.

Zo situácie, ktorú nastolila pandémia, ťažia internetové zoznamky.

Väčšina hľadá stabilitu

Podľa výskumu IFOP, zverejnenom v čase letného uvoľnenia protipandemických opatrení, hľadá 82 percent mužov a 96 percent žien stabilný vzťah. Nedávny prieskum ústavu OpinionWay/Happn odhalil, že 75 percent Francúzov túži po tradičnom vzťahu, kým len sedem percent sníva o voľnom vzťahu a tri percentá v takomto zväzku žijú. Navždy slobodnými chce ostať 11 percent.

Ak ide o hľadanie spriaznených duší, prevláda určitý pesimizmus. Až 80 percent Francúzov zisťuje, že súčasná doba nie je priaznivá pre romantiku. Toto percento rastie na 88 percent medzi osobami nad 50 rokov.

Návrat ku vzťahu s citovou, psychickou a sexuálnou istotou nachádzame aj na medzinárodnej scéne. Vyplýva to z výročného prieskumu spoločnosti Match.com, ktorá vlastní najväčšie internetové zoznamky. Dve tretiny nezadaných hovoria, že chcú mať viac času na to, aby spoznali svojich potenciálnych partnerov.

Skôr politika než vzhľad

Zoznam nárokov je podivuhodne krátky. Ľudia hľadajú niekoho za každú cenu, pretože zajtrajšok je neistý. A nároky? 59 percent respondentov uviedlo, že rozšírili pole hľadania partnera a 61 percent osôb mladších ako 25 rokov a 49 percent osôb vo veku od 25 do 35 rokov uvádza, že sa menej než predtým sústredia na fyzický vzhľad. Je to snáď návrat ku vnútornej kráse?

Vzťahy sa zároveň politizujú. Až 76 percent nezadaných Američanov považuje za kľúčové zdieľanie rovnakého politického presvedčenia. To je za posledné tri roky nárast o 25 percent. Polovica respondentov uviedla, že by nemohli spať s nepriateľom a priepasť medzi republikánmi a demokratmi je tak aj prekážkou v láske.

Hnutie Black Lives Matter, ktoré upozorňuje na prípady rasovej nerovnosti a systémového rasizmu, taktiež zaznamenáva preferencie. V roku 2010 uvádzalo 75 percent Američanov, že dáva prednosť partnerovi farby pleti, akú majú oni sami. Dnes je to však ani nie 20 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok