Pri uvoľnení testovanie okresu? Premiér naznačil možný postup

TA3 SITA
8.11.2020 21:07

Ak v pondelok nebudú pre záujemcov k dispozícii mobilné odberové miesta na testovanie na koronavírus, bude to obrovské zlyhanie ministerstva zdravotníctva. Vo večerných správach TV JOJ to uviedol predseda vlády Igor Matovič.

Pri uvoľnení testovanie okresu? Premiér naznačil možný postup
SITA/Alexandra Čunderlíková

„Ozbrojené sily sú schopné zabezpečiť tritisíc odberových miest a ministerstvo zdravotníctva nie je schopné zabezpečiť jednu stotinu?,” spýtal sa premiér. Ako ďalej povedal, na realizáciu projektu odberových miest má rezort zdravotníctva čas ešte túto noc. „Nech sa realizujú, čo neurobili doteraz, nech dobehnú,” povedal Matovič.

Pokiaľ ide o výsledky druhého kola celoplošného testovania, podľa predsedu vlády ich bude v pondelok vyhodnocovať pandemická komisia aj ústredný krízový štáb. „Predpokladám, že ten postup bude približne rovnaký, ako sme mali v tomto kole,” povedal Matovič v súvislosti s prípadným ďalším kolom testovania v okresoch, ktoré budú stále vykazovať vysoké čísla infekčných osôb.

Premiér zároveň uviedol príklad Oravy, ktorá podľa neho zaznamenala vďaka dvom kolám pretestovania pokles infekčných osôb o 76,4 percenta. „Bodaj by takto dobre dopadli aj ostatné regióny,” zdôraznil premiér.

Matovič skonštatoval, že najbližšie dva až tri týždne nepredpokladá žiadne zjemňovanie pandemických opatrení. „Do konca novembra musíme vidieť, či sme stlačili tú krivku niekde aspoň k tisíc prípadom denne. Keď budeme pri tej tisícke, poďme sa baviť o tom, ako si možno v niektorých zelených okresoch doprajeme väčšiu mieru slobody,” dodal premiér s tým, že uvoľňovanie opatrení by bolo spájané s pravidelným pretestovaním daného okresu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok