Spojené štáty majú prvú viceprezidentku. Kto je Kamala Harrisová

TA3 TASR
7.11.2020 19:21

Novozvolená viceprezidentka USA Kamala Harrisová sa v sobotu vyjadrila, že podstatou tohtoročných prezidentských volieb bola najmä "duša Ameriky a naša vôľa bojovať za ňu". Napísala to v sobotu na sociálnej sieti Twitter len krátko po tom, čo médiá oznámili zvolenie Joea Bidena za nového prezidenta USA.

"V týchto voľbách ide o omnoho viac ako o Joea (Bidena) alebo mňa. Máme pred sebou veľa práce," napísala tiež na Twitteri. Harrisová je prvou ženou-viceprezidentkou, ako aj prvou Afroameričankou a zároveň prvou Američankou ázijského pôvodu na poste viceprezidenta USA.

Prečítajte si profil viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

Vyrastala v multietnickom prostredí

Biden, ktorý sa stal víťazom amerických volieb, si za svoju kandidátku na post viceprezidentky vybral Kamalu Harrisovú, senátorku za štát Kalifornia. Harrisová je prvou Afroameričankou a zároveň prvou Američankou ázijského pôvodu, ktorá sa stala viceprezidentskou kandidátkou.

Kamala Devi Harrisová sa narodila 20. októbra 1964 v Oaklande v Kalifornii. Jej matka Shyamala Gopalanová pricestovala do Spojených štátov amerických ako 19-ročná. Stala sa biologičkou, zaoberala sa výskumom rakoviny prsníka. Otec Donald Harris je ekonómom, emeritným profesorom Stanfordovej univerzity a pochádza z Jamajky.

Kamala Harrisová často s rodičmi navštevovala krajiny, z ktorých pochádzali, vyrastala v multietnickom prostredí. Rodičia sa rozviedli, keď mala sedem rokov. Ostala v starostlivosti matky, ktorá neskôr dostala ponuku pôsobiť v nemocnici v Montreale a vyučovať na McGillovej univerzite. Harrisová sa spolu s matkou ako 12-ročná presťahovala do Montrealu v kanadskej provincii Québec. Neskôr úspešne vyštudovala politológiu a ekonómiu na Howardovej univerzite vo Washingotone, D.C. Získala tiež doktorát z práv na Kalifornskej univerzite.

Zasadila sa o potlačenie detskej prostitúcie

Začala pôsobiť na úradoch prokuratúry v okresoch Alameda a San Francisco, neskôr na radnici v San Franciscu. V roku 2003 bola zvolená za okresnú prokurátorku v San Franciscu. Mala na starosti vraždy, vlámania či sexuálne útoky a ďalšiu trestnú činnosť.

Presadzovala druhú šancu pre páchateľov, ktorí boli usvedčení z užívania drog – aby si mohli dokončiť aspoň stredoškolské vzdelanie a získať zamestnanie. Zasadila sa tiež o potlačenie detskej prostitúcie a o zmenu pohľadu na túto trestnú činnosť, keďže chcela, aby štát posudzoval dievčatá v tomto veku ako obete. V roku 2007 svoju funkciu obhájila.

Vo voľbách v roku 2010 bola zvolená za generálnu prokurátorku Kalifornie za Demokratickú stranu. Žiadna žena pred ňou takúto funkciu v najľudnatejšom štáte USA nedosiahla. Svoju pozíciu obhájila opäť aj v roku 2014. Bojovala za zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti, presadzovala právo osôb rovnakého pohlavia na sobáš, vyslovovala sa proti trestu smrti. V tomto období svojej politickej angažovanosti sa zoznámila s demokratom Joeom Bidenom, medzi jej priateľov patril aj Beau Biden, syn prezidentského kandidáta, ktorý v roku 2015 ako 46-ročný podľahol nádorovému ochoreniu.

Počas primárok Bidena kritizovala

V roku 2016 bola Kamala Harrisová zvolená za senátorku zastupujúcu štát Kalifornia. Počas demokratických primárok v roku 2019 kritizovala svojho súpera Bidena, v decembri 2019 sa z kampane stiahla pre nedostatok finančných prostriedkov. Neskôr začala Bidena podporovať.

Na celoštátnom zjazde 19. augusta 2020 nominovala Demokratická strana 77-ročného Joea Bidena, bývalého senátora za štát Delaware a dvojnásobného viceprezidenta USA počas osemročného mandátu Baracka Obamu, za svojho oficiálneho prezidentského kandidáta. Ďalší deň oficiálne nominovala na viceprezidentský post Kamalu Harrisovú.

"Bojovala som za deti a obete sexuálneho obťažovania. Bojovala som proti nadnárodným gangom. Podala som si najväčšie banky, pomohla poraziť jednu z najväčších na profit orientovaných univerzít. Spoznám predátora, keď ho vidím," povedala Harrisová vo svojom prejave.

Kamala Harrisová sa v roku 2014 vydala za právnika Douglasa Emhoffa, ktorý má z prvého manželstva syna Colea a dcéru Ellu, žijú v Los Angeles. Je v poradí treťou ženou, ktorá sa o post viceprezidentky uchádzala vo farbách jednej z dvoch veľkých politických strán. Prvou bola v roku 1984 Geraldine Ferrarová – demokrat Walter Mondale však neuspel a prezidentské kreslo získal druhý raz po sebe republikán Ronald Reagan. Sarah Palinová bola republikánskou viceprezidentskou kandidátkou v roku 2008, keď sa o najvyšší post uchádzal senátor John McCain. Toho však porazil Barack Obama.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok