Súboj o Biely dom vyhral Biden. Chce byť prezidentom všetkých

TA3 TASR ČTK
7.11.2020 17:38

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

Informovali o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN na svojej webovej stránke. Biden víťazstvom v Pensylvánii získal 273 hlasov voliteľov a stane sa 46. prezidentom USA.

Biden v sobotu po správe o svojom zvolení do Bieleho domu na Twitteri napísal, že bude prezidentom všetkých Američanov a pokladá za poctu, že si ho zvolili. "Som poctený, že ste si ma vybrali, aby som viedol našu úžasnú krajinu," uviedol v tvíte. "Práca, ktorá je pred nami, bude ťažká, ale sľubujem vám toto: budem prezidentom všetkých Američanov - či ste za mňa hlasovali alebo nie. Nesklamem vieru, ktorú ste do mňa vložili," napísal na Twitteri.

Vo veku 77 rokov sa stal najstarším kandidátom v dejinách USA, ktorý bol zvolený za prezidenta, pripomína AFP. Jeho súper, republikán Trump, vyslovil nepodložené obvinenia z volebného podvodu a jeho volebný tým vo viacerých amerických štátoch podnikol právne kroky.

Tohtoročné prezidentské voľby zďaleka nie sú na konci, hoci veľké americké médiá za víťaza vyhlásili demokratického kandidáta Joea Bidena. Takto zareagoval na najnovší vývoj prezident Donald Trump, ktorý podľa všetkého ako prvý šéf Bieleho domu od roku 1992 neobhájil mandát.

"Faktom je, že voľby zďaleka nie sú na konci," uviedol prezident v komuniké. Médiá podľa neho "nechcú, aby bola odhalená pravda". Trump sa v prehlásení zmienil o možnom prepočítaní hlasov v niektorých štátoch i o súdnych sporoch o právoplatnosti volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok