Tisíce tímov, 45 okresov. Testujú aj na hraniciach červených zón

TA3 TASR SITA
7.11.2020 08:18

Na Slovensku sa koná druhé kolo veľkého testovania, ktoré nám má pomôcť v boji proti koronavírusu. Prakticky ide už o tretí testovací víkend. Týka sa 45 okresov, v ktorých prvé kolo testovania odhalilo viac ako 0,7 % pozitívne testovaných ľudí.

Tisíce tímov, 45 okresov. Testujú aj na hraniciach červených zón
SITA/Viktor Zamborský

Čas sa mení, výnimky nie

Testovanie prebieha od ôsmej do 20. hodiny, je určené pre ovšetkých, ktorí sa zdržiavajú v okresoch, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v rámci prvého kola celoplošného testovania hranicu 0,7 percenta a viac. Tiež pre tých, ktorí potrebujú navštíviť dané okresy v termíne od 9. do 14. novembra.

Platia však aj výnimky pre deti do desať rokov a seniorov nad 65, rovnako ostali v platnosti aj ďalšie výnimky z prvého kola. Test nepotrebujú napríklad osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom doklad nie starší ako tri mesiace, alebo ľudia, ktorým zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu.

Ozbrojené sily budú testovať na rovnakých odberových miestach ako v rámci celoplošného testovania, budú však aj výnimky. Totožné by mali byť aj odberové tímy. „V nedeľu by sa testovanie malo realizovať v 2 751 odberových miestach a zabezpečiť by ho malo 2 683 odberových tímov,“ informovalo ministerstvo obrany.

Na prvom kole celoplošného testovania sa zúčastnilo 3 625 332 ľudí. Pozitívny výsledok testov malo 38 359 ľudí, teda 1,06 percenta.

Testovacie miesta nad rámec plánu

Okrem plánovaných odberových miest v rámci 45 testovaných okresov rezort obrany otvára aj ďalšie odberové miesta v okresoch, ktoré hraničia s takzvanými červenými okresmi, a to na základe požiadaviek samospráv. „V tomto prípade štát poskytne pre odberové miesta nad rámec plánu antigénové testy, certifikáty a dokumentáciu ako aj personál z radov ozbrojených síl a policajného zboru. Ostatný personál a ochranné pomôcky budú v réžii samospráv, ktoré o tieto odberové miesta nad rámec plánu požiadajú,“ uvádza rezort obrany.

Pre ľudí, ktorí sa nezúčastnili na celoplošnom testovaní a nemajú ani negatívny PCR test na ochorenie Covid-19, platí zákaz vychádzania do 14. novembra. Vyplýva to z uznesení vlády zaoberajúcich sa opatreniami v rámci núdzového stavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok