Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Náplasť s mikroihlami testuje na maláriu bez nutnosti odberu krvi

Náplasť s mikroihlami testuje na maláriu bez nutnosti odberu krvi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Malária si každoročne vyžiada státisíce úmrtí, pričom na túto chorobu sa testuje pomocou odberu krvi vyškolenými lekármi. Inžinieri z univerzity Rice však navrhli nové zariadenie s mikroihlami, ktoré sa podobá na obväz, a ktoré by mohlo pomáhať diagnostikovať maláriu bez toho, aby bol potrebný odber krvi.

Rovnako ako iné náplasti s mikroihlami, ktoré môžu pomáhať s hojením rán, podávať vakcíny vo forme nanočastíc naplnených striebrom či dokonca ponúkať mesačnú antikoncepciu, je nové zariadenie vyvinuté na univerzite Rice úplne bezbolestné.

Náplasť totiž používa súpravu 16 miniatúrnych ihiel na jemné prepichnutie kože, ale nie spôsobom, ktorý spôsobuje nepríjemné pocity. Je to preto, lebo ihly merajú len 375 mikrónov a nenápadne nasávajú dermálnu intersticiálnu tekutinu, ktorá obklopuje všetky bunky v našej pokožke a môže obsahovať určité biomarkery pre odhalenie prítomnosti choroby.

Nová náplasť s mikroihlami vykonáva bezbolestné testy na maláriu bez nutnosti odberu krvi.

Spolu s radom mikroihiel má náplasť aj testovací prúžok na analýzu odobratej tekutiny, ktorý obsahuje protilátky. Tie reagujú na prítomnosť určitých biomarkerov, v tomto prípade tých, ktoré naznačujú maláriu. Zariadenie je schopné vykonať tento proces a poskytnúť výsledok za 20 minút zobrazením červených čiar na exponovanom povrchu pásky, čo naznačuje pozitívny alebo negatívny výsledok testu.

Odhaduje sa, že cena týchto náplastí je asi 1 dolár za kus, ak by sa vyrábali vo veľkých množstvách. Po aplikácii sa dajú jednoducho odlepiť a vyhodiť. To z nich robí sľubné riešenie na testovanie na maláriu v rozvojových regiónoch, kde nemusí byť široko dostupná zdravotná starostlivosť. Tím tiež tvrdí, že zariadenie by sa mohlo dať prispôsobiť na hľadanie biomarkerov iných chorôb, potenciálne aj vrátane ochorenia COVID-19.